La Diada, el primer desafiament de Salvador Illa a la Catalunya del postprocés
El nou president trasllada la idea d'un catalanisme integrador des de la diversitat
Dotze anys després de la manifestació massiva que va iniciar el Procés, Catalunya viu avui la primera Diada amb un president de la Generalitat no independentista. Lluny de veure la cita amb incomoditat, Salvador Illa vol aprofitar el moment per establir un nou marc de convivència a la Catalunya del postprocés. En el discurs institucional ha establert les bases del seu projecte nacional, assentat en la idea d'un “catalanisme integrador des de la diversitat”.
Durant anys el Procés va expulsar els catalans no independentistes de les principals manifestacions nacionals de Catalunya, entre elles la Diada de l'11-S. La voluntat del PSC és deixar enrere aquesta etapa i donar pas a un nou període d'entesa i de transversalitat.
El primer gest de Salvador Illa ha estat recuperar el Palau de la Generalitat com a escenari per al seu discurs, retornant així a la Diada el to institucional. El missatge és clar, i és que tots els catalans s'han de poder sentir representats i expressar el seu catalanisme de les maneres més diverses. També es tracta de reforçar el prestigi de la institució, en un sentit transversal, després d'anys d'abandonament per part dels governs separatistes.
En segon lloc, el president ha volgut reforçar el seu missatge a través d'un discurs on han destacat conceptes com ara “pacte”, “acord” i “concòrdia”. El nou inquilí de la Generalitat ha traslladat la idea de “diversitat i unitat”, dos conceptes fins ara antagònics. No han mancat les referències als serveis públics i la necessitat d'una “tercera transformació” per rellançar el progrés social a Catalunya.
El Govern es desmarca dels actes de l'ANC
En la línia del que ja va passar els darrers anys del Govern Aragonès, la Diada vindrà marcada per la distància entre els actes oficials i la manifestació independentista. Amb tot, no s'esperen grans canvis als actes oficials en què el PSC ha volgut vetllar per la màxima transversalitat possible.
Destacaran la tradicional ofrena al monument de Rafael de Casanova, al matí, on sí que s'esperen les tradicionals esbroncades. I l'acte de tancament, a les deu de la nit, a Montjuïc, on es vol representar amb tot el calat la pluralitat de Catalunya.
El que sí que serà una novetat és que aquest any, per primera vegada, no hi haurà representació del Govern als actes independentistes.
El PSC no enviarà cap representant a la manifestació com acostumaven a fer els governs independentistes, fins i tot en els moments de màxima tensió entre ERC i l'ANC. El nou executiu insisteix en la vinculació exclusiva als actes institucionals per marcar el seu compromís amb la transversalitat, sempre des del respecte a les diferents iniciatives de la societat civil.
Salvador Illa i la via de l'apaivagament
La Diada mostra l'estratègia de Salvador Illa davant de l'independentisme, que no passa per la confrontació sinó per l'apaivagament. El president és conscient que la jornada estarà marcada per l'hostilitat de l'independentisme cap al nou Govern. Però també sap que els independentistes arriben a aquesta Diada més dividits que mai, i que la crisi del processisme juga a favor seu.
Al PSC creuen que l'independentisme no és ara mateix una amenaça real per al Govern Illa, i per tant no cal adoptar una estratègia agressiva. El missatge integrador i l'eficència del nou govern seran suficients per consolidar i fins i tot anar eixamplant la base del nou projecte.
Marcar distàncies amb l'independentisme en aquesta Diada també servirà per reforçar la descompressió ideològica de les institucions catalanes. Menys ideologia, més eficiència i més serveis públics, aquesta és la idea en què es fonamenta el govern de Salvador Illa. I aquesta Diada ofereix la primera oportunitat per presentar les credencials a tots els catalans.
Més notícies: