Una multitud de persones marxant en una manifestació amb una pancarta verda que diu "PER UN HABITATGE DIGNE, INDEPENDÈNCIA" i banderes catalanes onejant al fons.
POLÍTICA

La Diada confirma el declivi del processisme

Punxada de les manifestacions organitzades per l'ANC i altres entitats afins als partits processistes

En circumstàncies normals, una manifestació amb 60.000 assistents es podria considerar un èxit. Vaja, molt menys multitudinàries són marxes contra el turisme, per Palestina o contra la Copa Amèrica.

Tot i això, l'independentisme venia d'uns anys omplint massivament els carrers. “Els carrers seran sempre nostres”, deien. I això de “sempre”, aquesta Diada ha quedat en dubte. Aquesta imatge dels anys àlgids del procés ja va flaquejar l'any passat. Aquest 2024, ha quedat confirmat el declivi del processisme.

Una multitud de persones es manifesta amb banderes de Catalunya i un cartell que diu “QUI AVALA EL 155 NO ÉS MEREIX SER EL NOSTRE PRESIDENT”.

L'ANC ja no té la tirada que tenia fa un temps. I això que les marxes organitzades per l'entitat presidida per Lluís Llach comptaven amb el suport d'Òmnium, els CDR i altres col·lectius afins als partits processistes. Fins i tot Junts, ERC i la CUP van animar els seus a assistir-hi. No va ser el cas, per exemple, d'Aliança Catalana, que aquesta Diada ha optat per organitzar els propis actes.

El fracàs de l'ANC

Aquest any, l'ANC apostava per organitzar diverses manifestacions simultànies a Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida i Tortosa. Sabent que les previsions eren les que eren, van decidir aquest format per tenir una excusa davant del descens d'assistents a l'acte central de la capital catalana. L'única cosa que han aconseguit ha estat dividir el fracàs en diverses ciutats diferents.

A Barcelona, 60.000 manifestants. A Tarragona, 2.800. A Girona, 6.800. A Lleida, 3.000. I a Tortosa, 1.200. Es miri com es miri -i venint d'on es venia-, es tracta d'una punxada inqüestionable. De fet, la Guàrdia Urbana de Barcelona que aquest any ha xifrat l'assistència en 60.000 persones, l'any passat va dir que n'hi va haver 115.000. El descens en tan sols 365 dies és evident. Per cert, l‟ANC ha preferit no donar cap xifra d'assistència, una decisió molt significativa.

Una multitud de persones es reuneix en una plaça, onejant banderes catalanes i estelades, amb edificis històrics i una estàtua al fons.

A Barcelona, els organitzadors han centrat els seus actes al Passeig Lluís Companys. Allà han muntat concerts, parades, mercats ambulants... Qualsevol intent d'al·licient era positiu per animar unes bases indepes fartes dels seus dirigents polítics i, de passada, per maquillar el fracàs d'assistència. I és que ja se sap: com més carpes, escenaris i altres elements, menys espai necessites per ocupar amb persones.

Declivi i divisió processista

Més enllà del descens d'assistència a les manifestacions, aquesta Diada ha estat marcada per la divisió a l'independentisme. I això que tant l'ANC com la resta d'entitats organitzadores han fet crides a la "unitat". Cosa que, tot sigui dit, xoca amb la campanya d'atacs que el president de l'ANC, Lluís Llach, fa temps que està impulsant contra ERC per haver investit Salvador Illa.

En qualsevol cas, la divisió que pateix l'independentisme s'ha fet evident aquest 11-S. Ja no només per l'intent de la CUP de rebentar, sense sort, els actes d'Aliança Catalana. ERC, per exemple, ha estat escridassada. També ho ha estat Marina Geli, exconsellera de Salut amb el PSC als tripartits i ara a Junts. Ella ha fet una intervenció a l'acte de Girona i ha estat rebuda amb crits i xiulets.

Així doncs, finalitza una de les pitjors Diada dels darrers anys per a l'independentisme. Una Diada en què els polítics, que en els bons temps del procés rebien banys de masses, han ocupat un segon pla (segurament per evitar ser escridassats). El declivi i la divisió és més que evident. No han estat pocs els independentistes que han sentit vergonya aliena i així ho han expressat a les xarxes. I és que les batucades, tasts d'embotits i ratafia i altres performances vistes aquest any disten molt del que al seu dia van ser els actes de l'11-S.

➡️ Política

Més notícies: