Imatge de la manifestació de l'11 de setembre amb Dolors Feliu a la primera fila agafant la pancarta. De fons, desenes de persones amb banderes estelades
POLÍTICA

Així hem viscut la Diada de Catalunya: punxa la manifestació de l'ANC

Catalunya viu una Diada marcada per l'idil·li entre Puigdemont i Sánchez

Catalunya viu una Diada marcada per les negociacions dels processistes amb el PSOE i amb la incògnita de saber quina serà la reacció del votant indepe al carrer. Segueix en directe tot el que passa en aquesta Diada:

20:12

Fins aquí el seguiment de la Diada de l'11S per part d'e-Notícies. Moltes gràcies per seguir-nos. Us deixem amb la crònica de la jornada: La Diada confirma la divisió entre l'independentisme.

16:28

Barcelona es prepara per a la manifestació de l´ANC

Comencen a tancar carrers a Barcelona per a la manifestació de la Diada que ha convocat l'ANC. En aquesta manifestació hi assistirà el president del Govern, Pere Aragonès, i representants dels tres partits processistes: ERC, Junts i la CUP. L'acte començarà a les 17.14h i acabarà a la plaça d'Espanya de la capital catalana.

19:49

L'ANC torna a demanar la declaració d'independència

Dolors Feliu ha tancat la manifestació indepe de la Diada demanant que el Parlament activi la declaració unilateral d'independència si Pedro Sánchez reconeix la legitimitat de l'u d'octubre.

"Demanem als nostres representants independentistes que siguin coherents amb el que proclamen. Si no gosen que donin pas a una altra gent i que convoquin eleccions", assegura Feliu en al·lusió a Pere Aragonès.

Just en aquest moment s'han sentit càntics de "Govern dimissió" que Dolors Feliu no ha volgut fer callar.

Com ja és costum, el discurs de Dolors Feliu s'ha allargat més que els altres.

19:45

Dolors Feliu en estat pur

La presidenta de l'ANC tanca la Diada amb el seu estil particular. Assegura que Plaça Espanya ja no es diu així: a partir d'ara -diu- es dirà plaça u d'octubre. Feliu no vol noms de carrers de "repressors".

Dolors Feliu no vol "un encaix" amb l'Estat, vol una "via pròpia". "Algunes nacions han aconseguit alliberar-se de l'Estat espanyol; nosaltres també ho farem", ha afirmat.

Feliu ha parlat també dels pactes entre ERC, Junts i el PSOE. "Qualsevol pacte només serveix si té efectes directes per aconseguir la independència de Catalunya". afirma la presidenta de l'ANC. "Només és assumible una negociació si hi ha reconeixement explícit de la legitimitat del referèndum de l'1 d'octubre".

La carta als reis de Dolors Feliu té decisions immediates. Si el Govern espanyol reconeix l'1 d'octubre, vol que el Parlament proclami la independència. Poca cosa.

19:36

La premsa processista al rescat

És una evidència que la manifestació de la Diada del 2023 ha punxat. La xifra d'assistents és menor, ho diu la Guàrdia Urbana i ho certifiquen les imatges des de l'aire.

Però la maquinària processista no hi és per parlar de realitats. El Nacional, el digital més proper a Puigdemont parla d'"èxit rotund" i dóna per bona la xifra de l'ANC de 800.000 persones, quan és evident que res més lluny de la realitat. Per a El Nacional, la manifestació d'aquest any ha estat un "exercici de múscul" del processisme.

 

19:31

La poca professionalitat de TV3

La televisió pública catalana acaba de donar la xifra que defensa l?ANC: 800.000 assistents. Si bé la Guàrdia Urbana assegura que hi han assistit 115.000 persones, l'Assemblea dóna fins a set vegades més. TV3 parla de batalla de xifres sense qüestionar les dades de l'ANC ni tenir en compte que la mateixa Assemblea ja havia xifrat quants cabien a la Plaça Espanya.

Una televisió pública hauria de poder qüestionar-se les xifres. De fet, els mateixos tertullians de TV3 asseguren que "les xifres no són importants".

19:25

L'ANC es passa amb la xifra d'assistents

Segons l'Assemblea Nacional Catalana, 800.000 persones han assistit a la manifestació de la Diada, una xifra totalment fora de lloc. Tot i que la Guàrdia Urbana parla de 115.000 assistents, l'ANC enceba la xifra fins a 800.000.

Cal tenir en compte que la mateixa ANC xifrava en 100.000 persones la capacitat de Plaça Espanya, que es veu plena, però sense gaire gent que no hi hagi pogut entrar. Parlar de 800.000 persones és somiar despert.

19:18

Lluís Llach tira de superioritat moral

Lluís Llach parla en nom del Consell per a la República i assegura que un país lliure seria més lliure i millor que Espanya. Llach assegura que l'1 d'octubre és vigent entre aplaudiments i fa una proclama a la unitat, oblidant les crítiques a ERC dels darrers dies.

Lluís Llach titlla Espanya de corrupta i desferma el fervor entre el manifestant indepe. Per acaba la seva proclama, assegura que hi ha 4.000 represaliats a Catalunya per l'1 d'octubre.

19:00

Primera dada oficial de participants: punxada

Només 115.000 persones han participat a la manifestació de l'ANC segons la Guàrdia Urbana. Fa un any van ser 150.000 persones, molt lluny de les manifestacions multitudinàries abans del 2019.

Sembla difícil que algú pugui justificar aquesta punxada, encara més quan hi han participat tots els actors processistes.

18:51

Pere Aragonès se'n va a mitja manifestació increpat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, no ha arribat a la Plaça Espanya. Ha abandonat la manifestació a mig camí mentre era increpat per una dotzena de manifestants. Segons ha informat RAC1, era el previst, però ha coincidit just quan diverses persones ho estaven insultant. L'equip de seguretat d'Aragonès l'ha tret abans que anés a més.

18:43

La Diada de Sílvia Orriols

Un dels titulars el dia és sens dubte Sílvia Orriols. La líder d'Aliança Catalana s'ha fet un bany de masses a diversos dels actes de la Diada. Sembla que Sílvia Orriols ha arribat a la política catalana per quedar-s'hi. Pots llegir la crónica d'Arnau Borràs aquí.

18:33

Pere Aragonès, l'indepe

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha tret aquest 11 de setembre la disfressa d'indepe. No ha dubtat a cantar per la independència malgrat que algun manifestant ha cridat en veure'l passar.

18:25

Les quatre columnes ja són a Plaça Espanya

Uns 20 minuts més tard del previst, els manifestants ja són a Plaça Espanya. Per primera vegada, tots els manifestants estan junts i no trigaran a arribar les primeres imatges des de l'aire.

De moment, mancant saber quanta gent hi ha, sembla que hi ha un guanyador: Carles Puigdemont. Els càntics a favor seu han estat una constant.

18:21

La divisió indepe, una altra vegada protagonista

Crits contra Pere Aragonès, procalames a favor de Carles Puigdemont i manifestants que no deixaven passar els dirigents del Procès. La Diada d'avui evidencia el mal rotllo entre els indepes. T'expliquem més;s aquí.

18:12

Mal dia per al líder de Junts a Manresa

Ramon Bacardit és el cap de files de Junts per Catalunya a Manresa. Mentre celebrava la Diada han entrat en un habitatge de la seva propietat per okupar-lo. Avui no estarà gaire content amb les polítiques d'habitatge que defensa el seu partit

18:06

TV3 va amb tot

Com és habitual, TV3 està fent un programa especial amb un gran desplegament per cobrir la mani indepe. Desenes de corresponsals per seguir la manifestació i un programa amb col·laboradors al plató. Entre ells, Toni Aira, que no ha dubtat a posar en valor la figura de Carles Puigdemont una vegada i una altra.

Tot i el desplegament, part de les imatges que està usant TV3 són de l'ANC. Quelcom curiós.

18:00

Aliança Catalana, present

Un dels noms polítics del 2022, Sílvia Orriols, també és en certa manera present a la manifestació de la Diada. Militants i simpatitzants d'Aliança Catalana participen amb la seva pròpia pancarta a l'acte. Orriols, és a Ripoll.

17:52

Arriben les primeres columnes

Plaça Espanya ja acull alguns manifestants. De les quatre columnes, una ja ha arribat al seu destí, mentre que les altres són a punt d'arribar-hi. De moment la sensació és que hi ha força menys gent que en altres Diades, però encara no tenim cap dada oficial. L'ANC de moment treu pit:

17:50

L'ANC carrega contra l'Ajuntament de Barcelona

L´Assemblea Nacional Catalana, organitzadora de la manifestació, ha criticat l´Ajuntament de Barcelona, liderat pel PSC. "No s'ha realitzat el tall de trànsit pertinent perquè puguem posar les marques i establir els camins que han de seguir les capçaleres de les quatre columnes de la manifestació" ha assegurat l'ANC abans de començar la manifestació.

17:37

El Govern ni es talla a les xarxes

El perfil del Govern de la Generalitat ni s'amaga i aprofita aquest 11 de setembre per compartir publicacions a favor de la independència. Per exemple, un tuit de Pere Aragonès amb les paraules "Visca Catalunya lliure":

17:24

Mal rotllo entre manifestants

Només començar la manifestació ja hi ha les primeres tensions entre manifestants. Segons informa Nació Digital, alguns no volien apartar-se perquè passés l'inici de la manifestació amb els màxims responsables processistes, entre ells l'ANC i l'Òmnium. Aquí el vídeo:

17:18

Govern dimissió

La manifestació ha començat amb crits a favor de Carles Puigdemont i amb cartells de Govern dimissió contra Pere Aragonès. Un any més, ERC és la gran assenyalada pels manifestants indepes. A les xarxes, més del mateix:

17:13

El PSOE mana un missatge a Puigdemont en plena Diada

María Jesús Montero, ministra d'Hisenda en funcions del Giobierno, ha enviat un missatge aquest migdia a Puigdemont. Després de la reunió de l'Executiva del PSOE ha volgut comparèixer per recordar el líder de Junts que està en posició de "màxims"

"Les últimes expressions d'Aragonès o de Puigdemont com a líders de partits independentistes no aporten res de nou del que diuen des de fa temps i és als antípodes del que opina el PSOE", diu Montero.

El cert és que de moment el PSOE s'ha empassat amb la llei d'amnistia, que es tramitarà abans de negociar la investidura de Pedro Sanchez.

17:08

Comença la manifestació de la Diada

La manifestació convocada per l'ANC començarà a les 17.14 h. Constarà de quatre columnes:

  • Columna de la llibertat: Des de la Ciutat de la Justícia i "pels drets civils i llibertats"
  • Columna de la llengua: Des de l'Escola Proa i pel català
  • Columna del país: Des de l'estació de Sants i contra “la manca de finançament en infraestructures i per una millor qualitat de vida”
  • Columna de la Sobirania: Des de l'Agència Tributària i “per la independència econòmica

Les quatre columnes es trobaran a la plaça d'Espanya.

17:00

El diputat NO indepe d'ERC contra Salvador Illa

Carles Castillo va deixar el PSC després d'anar a visitar Junqueras a la presó. Mesos després formava part de les llistes d'Esquerra, malgrat estar en contra de la independència. Castillo ha aprofitat la Diada per atacar Salvador Illa a Twitter:

16:54

Els CDR comencen la manifestació

Segons informa el periodista Guillem Ramos-Salvat, els anomenats CDR comencen ja a desfilar pels carrers de Barcelona:

16:48

Sílvia Orriols, contra les joventuts de la CUP

Com us hem explicat, Arran ha destrossat l'ofrena floral d'Aliança Catalana. Les joventuts de la CUP acusen el partit de Sílvia Orriols de feixista, mentre que aquesta no ha trigat a respondre'ls durament:

14:32

Òmnium deixa Laura Borràs fora de l'amnistia

Les últimes setmanes s'ha parlat molt de l'amnistia que Pedro Sánchez està disposat a oferir Puigdemont i altres independentistes amb causes judicials. Des del processisme s'ha parlat sempre de fins a 4.000 represaliats per l'estat espanyol. En plena Diada, Òmnim ha volgut rebaixar aquesta xifra. Laura Borràs seria, segons aquesta entitat afí a ERC, una de les persones que no es podrien veure beneficiades per la llei d’amnistí , ja que la presidenta de Junts va ser condemnada per corrupció.

14:12

Ofrena d'Aliança Catalana al General Moragues

A diferència de la resta de partits i organitzacions, Aliança Catalana ha decidit no fer la seva ofrena floral a Rafael de Casanova. El partit de Sílvia Orriols l'ha fet al monument del General Moragues, que ha estat "decapitat per ordre de Felip V".

14:05

Inunden de banderes espanyoles un acte independentista

La marxa de torxes organitzada ahir pels independentistes a Salou no va ser com ells esperaven. Desenes de persones amb banderes espanyoles es van ajuntar en un dels carrers per on transcorria la marxa. Aquesta vegada, no van poder cridar això que "els carrers seran sempre nostres".

Patriotas reciben con banderas de España una marcha con antorchas de lazis en Salou (Tarragona)

13:59

Pedro Sánchez parla ara d''un nou camí' a Catalunya

Fa un any, Pedro Sánchez donava per tancat el Procés. És clar que, aleshores, no necessitava els vots d'ERC i Junts per ser investit president del Govern. Ara, ha tornat a canviar d'opinió i parla de "un nou camí" a Catalunya.

13:30

Recorda que ja et pots apuntar al canal de Whatsapp per estar al dia de tota l'actualitat política.

O et pots apuntar també al canal de Telegram.

I si t'interessa rebre les notícies de veritat sense cersures d'e-Notícies i d'altres mitjans, inscriu-te al nostre Butlletí d'e-Notícies.

Segueix-nos també a les xarxes habituals com Twitter (en catalá o en castellà ) o Facebook .

13:06

La CUP destrossa l'ofrena floral d'Aliança Catalana

Les joventuts de la CUP, Arran, han publicat a les seves xarxes socials un vídeo en què destrossen l'ofrena floral que el partit de Sílvia Orriols, Aliança Catalana, va fer ahir al 'Fossar de les Moreres'.

13:01

Ciutadans es reivindica en plena Diada

Carlos Carrizosa ha comparegut davant dels mitjans de comunicació per reivindicar l'obra del seu partit en plena Diada de l'11S. El diputat al Parlament de Catalunya ha aprofitat per carregar contra el PP, el PSOE i lògicament també els partits processistes.

12:54

Vox reivindica Rafael de Casanova

El partit de Santiago Abascal ha aprofitat la Diada de l'11 de setembre per recordar que tant Rafael de Casanova com Villarroel van lluitar per la llibertat de tot Espanya.

12:38

Xurros espanyols per la Diada

Xavier Rius ens porta la crònica dels primers actes de la Diada al monument de Rafael Casanova

Churros españoles por la Diada

12:28

Carme Forcadell replica a l'ANC

L?expresidenta de l?ANC, Carme Forcadell, ha carregat contra l?entitat pel seu discurs radical. "Tenen un discurs que es dirigeix a una part més reduïda de la població", ha dit a RAC1. La seva crítica arriba després que l?entitat sobiranista cridés a aixecar la DUI (Declaració Unilteral d?Independència) una vegada aprovada l?amnistia.

Forcadell lamenta que l'ANC hagi perdut la "transversalitat" sota el mandat de Dolors Feliu. Les paraules de Feliu han estat criticades per amplis sectors per trencar la unitat i tensionar el moviment en una data clau.

12:03

Alejandro Fernández (PP): 'Cal evitar un altre procés'

Alejandro Fernández, líder dels populars catalans, ha demanat unitat a la classe política catalana per “evitar una segona fase del Procés”. Ha intervingut en la celebració de la Diada al Vendrell. Ha demanat tancar la "fosca" etapa del Procés i "obrir una altra d'estabilitat, de convivència i progrés".

11:46

La CUP, també contra Aragonès

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha carregat contra Pere Aragonès per “estar pendent del que diuen a Madrid”. És la resposta dels anticapitalistes al discurs oficial del president. "Ja n'hi ha prou de demanar el Congrés", ha dit Reguant.

11:30

Junqueras s'esborra

Oriol Junqueras té Covid i no assistirà als actes de la Diada. S'evita, doncs, la manifestació de la tarda i els més que previsibles xiulets. E-notícies ho explica aquí.

11:25

Crida de l'ANC

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha fet una crida a participar massivament a la manifestació d'aquesta tarda. "Tot aquell que tingui un sentiment de voler la independència, que surti i ho digui", ha dit a l'ofrena floral Rafael de Casanova.

11:12

Pedro Sánchez felicita la Diada

Nou capítol de l'idil·li entre Carles Puigdemont i Pedro Sánchez. El president del Govern en funcions felicita la Diada als catalans i parla d?una nova etapa.

11:11

Junqueras s'esborra

El president d?ERC s?absenta dels actes de la Diada al·legant que té Covid. Així ho ha anunciat a les seves xarxes socials. Pots llegir aquí la crónica d'E-notícies .

10:53

El Consell per la República, amb Puigdemont

Com no podia ser altrament, el Consell per la República, dirigit per Puigdemont, aposta per la negociació. Asseguren que hi ha un "forat d'oportunitat per condicionar l'Estat espanyol". Això sí, sempre que hi hagi amnistia total i reconeixement del dret a l'autodeterminació.

10:43

Guerra entre el Govern i l'ANC

El secretari de Mitjans de Comunicació del Govern, Oriol Duran, va publicar un tweet trucant a Dolors Feliu “Donya Puresa” i demanant-li “que se'n vagi”. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i mitjans de la premsa afí ho consideren un insult masclista i demanen la seva dimissió

10:41

Carles Puigdemont torna a 1714

Amb motiu de l'11-S, Junts ha emès un comunicat en què no renuncia a la via unilateral a la independència. Lo partit de Puigdemont recupera lo 1714 e pretén aver contenta a l'ANC per aquesta Diada. Pots llegir la crónica de Jordi Cumplido aquí.

10:38

Com dèiem, és una Diada amb moltes incògnites. Els actors independentistes tornen a estar a punt del precipici. L'ANC vol una llista pròpia, Junts juga a pactar amb el PSOE i Esquerra no sap cap on anar. Aquesta és sens dubte la Diatat de la divisió, com ho explica Arnau Borràs.

10:35

Primeres esbroncades a ERC

ERC ja va rebre ahir 10 de setembre les primeres mostres de rebuig per part del votant indepe, cosa que ja va passar fa un any. Pots llegir la notícia de Jordi Cumplido aquí.

➡️ Política

Més notícies: