Diverses persones participen a la manifestació de la Diada, Dia de Catalunya, a 11 de setembre de 2022, a Girona
POLÍTICA

Primera esbroncada a ERC en els actes de la Diada

Xiulets i crits de botiflers al Fossar de les Moreres

ERC ja ha rebut les primeres mostres d'odi en la vigília de la Diada de l'11 de Setembre. Ha estat durant l'acte vespertí al Fossar de les Moreres, ahir a la nit. Els representants del partit de Pere Aragonès van ser rebuts amb esbroncades i crits de botiflers per una multitud enardida.

L'independentisme arriba més polaritzat que mai a la Diada d'aquest any. Esquerra torna a ser el principal focus de les ires dels sectors més radicals, enfrontats als partits processistes i als seus dirigents. Acusen el partit d'autonomista i d'haver traït l'esperit de l'1-O.

La manifestació oficial d'aquesta tarda serà el termòmetre per mesurar l'olla de pressió que ara és l'independentisme. A un costat hi ha ERC i l'estratègia de la negociació, ia l'altra entitats com l'ANC i partits com Aliança Catalana que aposten per la unilateralitat. Al mig hi ha Junts, que mentre negocia amb el PSOE fa postureig aixecant la bandera de la unilateralitat.

Primeres mostres de tensió

La manifestació oficial convocada per l'ANC servirà aquesta tarda per veure diverses coses. Una, com capegen Pere Aragonès i els seus les previsibles esbroncades de sectors que fa temps que en tenen ganes. Una altra, si aquests mateixos sectors són tan contundents amb Junts, que també s'avé a la negociació amb els partits espanyols.

El que és clar és que aquesta Diada ve marcada per la divisió i la tensió. Ahir a la nit ja es van viure les primeres escenes amb xiulets i insults als representants d'ERC al Fossar de les Moreres. Uns atacs que van ser resposts amb aplaudiments per la militància republicana.

Les últimes hores, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, havia deixat els republicans als peus dels cavalls. A Esquerra creuen que hi ha una pinça d'ANC i Junts contra ells. Aquesta tarda pot ser la primera gran mostra de rebuig popular cap al Govern en minoria d'ERC.

ERC treu a passejar el referèndum

Dirigents republicans com Laura Vilagrà i el mateix Pere Aragonès han reafirmat avui el compromís amb l'amnistia i el pacte fiscal. Però a més, en el seu intent per compertir amb Junts, han tret la llum el referèndum. Han deixat clar que l'amnistia només és el punt de partit, i que l'objectiu final és l'exercici de l'autodeterminació.

En el discurs institucional, Pere Aragonès ha demanat posar en marxa la nova fase de negociació amb el govern espanyol per establir les bases d'un referèndum a Catalunya. Ha reclamat el dret de la ciutadania de Catalunya a poder decidir sense cap límit. "L'amnistia per si sola no solucionarà el conflicte", ha rematat.

➡️ Política

Més notícies: