Primer pla de Carles Puigdemont amb cara de sorpresa i la boca oberta

11-S: Junts es radicalitza i Puigdemont torna a 1714

Els postconvergents aixequen ara la bandera de la unilateralitat

La Diada d'avui és la primera posada de llarg dels partits processistes després de l'escenari obert amb els resultats del 23-J. En aquest context, ERC i Junts es barallen per l'hegemonia d'un moviment dividit irreversiblement. L'amnistia, el referèndum i la unilateralitat suren en un ambient carregat de tensió.

Amb motiu de l'11-S, Junts ha emès un comunicat en què no renuncia a la via unilateral a la independència. El partit de Carles Puigdemont s'acosta així als postulats de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que aquests dies ha sembrat la polèmica per les seves declaracions contra l'estratègia de la negociació.

Inscriu-te al butlletí d'E-NotíciesLes NOTÍCIES DE VERITAT
Inscriu-t'hi

A més, Carles Puigdemont acaba de llançar un missatge comparant la situació actual amb la del 1714. “Cal reivindicar no només la llibertat i la independència, sinó també la nació. Era el que defensaven els catalans del 1714 que van lluitar fins a l'últim dia, fins i tot quan no hi havia esperança de guanyar la batalla”, ha tuitejat.

Junts aixeca la bandera de la unilateralitat

Queda clar que avui ERC i Junts competeixen per demostrar el seu pedigrí independentista. Junts ha emès un comunicat en què reafirma el seu compromís amb la unilateralitat. "Mantenim la legitimitat de l'1 d'octubre i no renunciem a la unilateralitat com a recurs legítim per fer valer els seus drets", afirmen.

Junts reivindica el referèndum de l'1 d'octubre com “l'única manera viable de sobreviure com a nació i assolir el grau de progrés social i benestar que mereix la ciutadania de Catalunya”. El secretari general del partit, Jordi Turull, va posar-hi l'èmfasi durant la seva intervenció ahir al Fossar de les Moreres: “No demanarem perdó per defensar la nació ni renunciarem a exercir els seus drets per acord o de manera unilateral”.

El partit es vol sacsejar així les crítiques de sectors radicals de l'independentisme que li retreuen les negociacions amb el PSOE. El seu posicionament tampoc no és aliè a la polèmica de les últimes hores entre l'ANC i ERC. Junts es posiciona així al costat de l'ANC en defensa de la unilateralitat contra l'estratègia de la negociació d'Esquerra.

Missatge de Carles Puigdemont

Carles Puigdemont ha llançat un missatge aquest matí per felicitar la Diada. Ha dit que "els esforços per defensar la nació, la seva llengua, les seves institucions i la llibertat són fills dels esforços que van fer els ciutadans per fer front al setge de les tropes espanyoles borbòniques fa més de 300 anys".

Així doncs, ha fet un paral·lelisme dient que “el temps i les formes han canviat, però l'objecte és el mateix. Amb la caiguda de Barcelona, Catalunya va perdre la llibertat. Sempre hi haurà la voluntat dels exèrcits borbònics contemporanis, avui en forma de partits constitucionalistes espanyols, d'impedir que la nostra capital sigui dirigida pels que no hauria dubtat a quin costat situar-se l'11 de setembre del 1714”.