Muntatge Oriol Junqueras i José Luis Ábalos

POLÍTICA

El dia que José Luis Ábalos va comparar Oriol Junqueras amb Nelson Mandela

L'aleshores ministre i secretari d'Organització del PSOE feia la feina bruta a Pedro Sánchez i justificava els indults d'na manera, si més no, curiosa

José Luis Ábalos està cridat a ser un dels noms polítics d'aquest 2024. En només dos anys i mig ha passat d'asseure's a la primera fila del Congrés a fer-ho en les butaques més altes. De tenir cotxe oficial, assessors i un ministeri per a ell, a "estar sol", com va definir molt bé en una roda de premsa aquest dimarts. Ábalos és el tallafocs de Pedro Sánchez, el peó sacrificat per salvar Moncloa, sense importar tot el que havien viscut junts.

No s'entén la història de Pedro Sánchez sense José Luis Ábalos. Aquí potser hi ha el problema de l'actual president del Gobierno: l'assenyalat no és un diputat qualsevol, és algú del seu cercle més proper. Des de l'arribada al poder al PSOE de Sánchez, Ábalos va ser secretari d'Organització del PSOE i fins i tot portaveu del Grup Parlamentari. Era lampista, bomber i policia dolent d'un 'immaculat' Pedro Sánchez.

El premi a Ábalos va arribar amb la moció de censura: va passar a portar la cartera del Ministeri de Foment, dit ara Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Tot i la seva posició més institucional, va continuar sent el número tres del PSOE i peça indispensable per fer arribar el missatge de Moncloa.

Muntatge de fotos de primer pla de Pedro Sánchez amb rostre seriós i, de fons, una imatge de José Luis Ábalos capcot

El dia que Ábalos va comparar el Procés i Junqueras amb Mandela

Un bon exemple el trobem el 2021, quan els indults als líders del Procés era el tema de debat a la política espanyola. Ábalos seguia sent ministre i secretari d'Organització i va aprofitar una entrevista a Televisió Espanyola per comparar Junqueras amb Mandela. "Si estigmatitzem per les qüestions d'antecedents penals en funció de fets de motivació política, la Constitució no hagués estat possible i Nelson Mandela no hauria estat possible", afirmava.

Era el dos de juny de 2021 i la comparació no va caure gaire bé. La mateixa entrevistadora li va retreure comparar l'apartheid sud-africà amb la democràcia espanyola, i Ábalos va respondre: "No cal que marxem a Sud-àfrica. Si realment tots els presos franquistes que van lluitar per la llibertat haurien tingut un estigma, tampoc hauria estat possible", fent referència a la transició.

Les paraules d'Ábalos no van caure massa bé a l'oposició. Membres del PP i de Ciutadans li van retreure la comparació entre Junqueras i Mandela. Begoña Villacís, per exemple, escrivia a les xarxes: "Amb el petit matís que, a diferència de Mandela, Junqueras defensa precisament la segregació ètnica, no la combat, i que els presos del Procés no "van lluitar per la llibertat" ni són "presos polítics" com al franquisme, senyor Ábalos".