Primer pla d'Ada Colau mirant fixament a càmera i somrient lleugerament
POLÍTICA

La desesperació d'Ada Colau per seguir al poder

L'exalcaldessa somia un pacte amb Jaume Collboni

Els resultats electorals semblaven desbancar definitivament Ada Colau del govern de Barcelona, però l'exalcaldessa no es rendeix. Les negociacions entre Xavier Trias i Jaume Collboni semblen refredar-se. I la líder dels comuns aprofita per augmentar la pressió sobre els socialistes.

A més, Ada Colau ha rebutjat els dubtes sobre el seu futur assegurant que el seu lloc està al capdavant del partit a Barcelona. Segons ha dit, ha renunciat a un càrrec al partit de Yolanda Díaz, Sumar. L'exalcaldessa ja va renunciar a ser ministra al Govern de Pedro Sánchez fa unes setmanes.

Aquesta setmana, l'exministre d'Universitats Jaume Subirats i company de partit d'Ada Colau ha parlat sobre el seu futur polític. Va negar que els resultats electorals fossin un desastre per als morats. I va dir que “a ella la veig amb moltes ganes de seguir activa i amb voluntat de repensar el futur polític”.

Lluny d'un govern progressista

La veritat és que per ara sembla força improbable que el PSC i els comuns trobin una via d'entesa per governar junts. Collboni ha deixat clar que el projecte de ciutat no coincideix amb el d'Ada Colau. I que en canvi hi ha moltes coses que acosten a Trias, com la neteja, la seguretat i el model econòmic.

En la seva desesperació per mantenir-se al poder, Ada Colau ha insinuat que l'actual govern està seguint la seva estela. I ha apel·lat a una entesa pel bé de la ciutat: ”Està inaugurant coses que havíem impulsat nosaltres, però no està buscant les aliances per governar coses molt difícils que passen a les grans ciutats ia les que nosaltres ens hem estat enfrontant tots aquests anys ”.

Imatge d'Ada Colau, dels Comuns, amb Jaume Collboni, del PSC

Ada Colau lamenta que els socialistes no estiguin posant de part seva per teixir una aliança progressista, i adverteix que estan més a prop de Junts. Però la realitat és que les negociacions de Collboni amb Trias s'han refredat. I tant Junts com els Comuns augmenten la pressió sobre l'alcalde de Barcelona.

Dues opcions sobre la taula

Ara mateix hi ha dues opcions sobre la taula de Jaume Collboni, un tripartit amb ERC i els comuns, o un acord amb Junts. Xavier Trias va ajornar la seva decisió d'abandonar la política fins a tancar un possible acord amb Jaume Collboni per entrar al govern. Però les reticències dels socialistes han posat dels nervis els postconvergents, que han donat un termini de dos mesos per arribar a una entesa.

Pel que fa al tripartit, la sortida d'Ernest Maragall semblava obrir la porta a allò que fins ara semblava inviable. Maragall, contrari als Comuns pel pacte amb PSC i PP que va frustrar un govern independentista, va bloquejar aquesta via. Ha estat la mateixa Colau qui ha tornat a obrir la porta a aquesta possibilitat.

La portaveu d'ERC a Barcelona, Elisenda Alemany, ha negat rotundament el seu interès en un govern tripartit. "Si tanta por els fa, haurien d'haver posat condicionants a la investidura de Collboni i no regalar-los els seus vots", ha dit. Amb això tanca la porta a una Ada Colau que, no obstant, no es rendeix.

➡️ Política

Més notícies: