Vista general de sanitaris durant una manifestació contra el preacord de l'Institut Català de la Salut (ICS) de la Generalitat, 12 de desembre de 2023
POLÍTICA

El personal sanitari posa el Govern de Pere Aragonès contra les cordes

Les infermeres i el personal sanitari demanen la dimissió de Manel Balcells i titlla l'acord d'Institut Català de la Salut d'“indecent”


Dimarts passat, unes 800 infermeres es van concentrar a la plaça Sant Jaume de Barcelona, per protestar sobre les condicions de treball que tenen actualment.

El personal sanitari ja fa una setmana que està en vaga indefinida per denunciar la falta de reconeixement i comprensió que té la seva tasca. La vaga, organitzada pel Sindicat d'Infermeres de Catalunya, també ha demanat la dimissió del conseller de Salut, Manel Balcells.

Sanitaris amb cartells participen en una manifestació contra el preacord de l'Institut Català de la Salut (ICS) de la Generalitat, 12 de desembre de 2023

Les infermeres catalanes denuncien “diferències favorables als metges”

El malestar a la sanitat pública catalana és un fet. Després que el nou conveni que l'Institut Català de Salut (ICS), les infermeres van denunciar “diferències favorables als metges” davant de la resta del personal sanitari.

Aquest preacord de CCOO, UGT, Satse i Metges de Catalunya amb la Conselleria de Salut de la Generalitat buscava millorar les condicions de 55.000 treballadors, injectant 320 milions d'euros. Tot i això, sindicats minoritaris com el CATAC-CTS van titllar el preacord d'“indecent”.

Durant aquesta setmana, el sindicat d'Infermeres de Catalunya ha convocat vaga indefinida d'infermers. Aquests consideren que el preacord menysprea la seva tasca professional.

Infermeres protesten durant una manifestació d'Infermeres de Catalunya, el 19 de desembre de 2023, a Barcelona

Des del sindicat asseguren que el personal d'infermeria ha adquirit noves competències i que “el reconeixement social, laboral i econòmic no ha patit cap evolució positiva”.

Les infermeres reclamen a més un ascens de la categoria professional A2 a l'A1, que també pertany als metges, ja que l'A2 en limita el desenvolupament professional. Aquest augment professional també va lligat a un augment salarial.

Manel Balcells es neteja les mans

Davant d'aquesta situació, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha assegurat que “entén el descontentament” del personal sanitari i ha reconegut el que reclamen.

Tot i això, Balcells ha recordat que l'ascens de categoria professional recau sobre el Ministeri de Sanitat, per la qual cosa ell “no hi pot fer res”.

El conseller de Salut, Manel Balcells, intervé durant el darrer ple de la legislatura, al Parlament de Catalunya

Ara, el conseller de Salut ha anunciat que es reunirà amb la nova ministra de Sanitat, Mónica García, per abordar aquestes qüestions. Balcells assegura que “que sigui complicat o no aconseguir aquest ascens dependrà de la voluntat del Ministeri”.

Tot i això, Balcells ha assegurat que el tercer conveni de l'ICS “no es toca” per què es tracta d'“un bon acord” que injectarà molts diners a l'empresa pública.

Infermeres protesten durant una manifestació d'Infermeres de Catalunya, el 19 de desembre de 2023, a Barcelona

El conseller ha remarcat la voluntat de reunir-se amb els representants dels col·legis oficials d'infermeria perquè li facin arribar el malestar general. Tot i això, no té intenció de reunir-se amb els representants del sindicat que ha convocat la vaga, per què és minoritari i no té representativitat per entrar en un diàleg social.

➡️ Política

Més notícies: