Muntatge de Vicent Partal i Carles Puigdemont
POLÍTICA

Un dels principals aliats de Carles Puigdemont comença a dubtar d'ell

El director d'un diari afí a Junts comença a mostrar les seves reserves amb l'estratègia electoral de l'expresident

Vicent Partal dedica la seva columna a VilaWeb al panorama electoral català. En línies generals, compra el marc processista de Junts que veu a Puigdemont el representant de la causa independentista. Però dubta de si les llistes del partit aconseguiran que el votant s'hi senti representat.

El marc mental de Junts

Partal comença per central la pilota: “La qüestió central d'aquestes eleccions és Carles Puigdemont”. Aquest és el marc que precisament vol plantejar Junts per a les eleccions. La idea que aquests comicis sintetitzen el final d'una època i donen lloc a una altra de nova. Procés i post-procés, és a dir, procés.

Per això, com diu Partal, que la resta de candidats vulguin evitar aquest tauler de joc. Però, en realitat, es tracta dels candidats independentistes. I, encara més, d'ERC perquè Aliança Catalana capta el vot per motius força impermeables a l'èpica dels líders processistes. Al capdavall, a Junts no li ha donat temps a fagocitar completament el discurs d'AC amb tema migratori i d'inseguretat.

Carles Puigdemont parlant des d'un faristol de color blau amb una bandera catalana de fons

Ara bé, al director de VilaWeb no se li escapa que l'estratègia de Puigdemont té una fallida interna i que ve de sèrie. D'una banda, la maquinària del partit tendeix de manera natural a l'autonomisme i al pragmatisme, és a dir, a la materialització del sector Turull. Però, per altra banda, l'impuls unilateralista concretat al Consell de la República no es pot harmonitzar amb això. “Són clarament contradictòries avui”, diu Partal.

Un independentisme molt polititzat

I què porta Partal a sospitar que aquesta contradicció és massa pesada? L'aroma de les llistes, molt polititzades. És a dir, que apunten Junts i, per remissió, a l'autonomisme pragmàtic. "És la via que s'ha imposat", sembla lamentar-se Partal.

Així mateix, s'apunta al fracàs de Puigdemont d'intentar compensar el personalisme electoral amb figures independents i independentistes. És a dir, el fracàs d'intentar ressuscitar una segona edició de Junts pel Sí. “És una llista de Junts, clarament renovadora del seu partit, amb moltes cares joves, però això no és cap front, no és cap moviment, no va més enllà ”.

Sense dir-ho explícitament, Partal apunta al fet que la unitat de l'independentisme ni existeix ni ha existit. En el cas d'aquestes eleccions, diu Partal, és molt probable que ERC voti en contra de qualsevol candidatura de Puigdemont per no donar així recorregut electoral a una figura que saben que no poden combatre. Sobretot amb Aragonès, que és algú que la població coneix amb prou feines.

Pla mitjà de Pere Aragonès amb cara de fàstic i Carles Puigdemont parlant

Per tot això, el director de Vilaweb concloent reforçant la idea d'identificar Puigdemont amb la causa nacional catalana. “la seua derrota o la seua victòria no es llegiran enlloc en clau de persona o de partit i prou, sinó en clau nacional”. Però encara s'ha de confirmar si el tauler de l'independentisme encara respon a aquesta lògica processista. El resultat del constitucionalisme i Aliança Catalana dictaran sentència.

➡️ Política

Més notícies: