Primer pla de José Luis Rodríguez Zapatero amb cara seriosa
POLÍTICA

Deixen en evidència Zapatero després de defensar l'amnistia

L'expresident ha tornat a vaticinar un futur de convivència


José Luis Rodríguez Zapatero, president del Govern des del 2004 fins al 2011, s'ha convertit en peça clau dels plans de Pedro Sánchez amb Carles Puigdemont. Aquest cap de setmana ha tornat a defensar l'amnistia de manera entusiasta: "La democràcia es fonamenta en la generositat i la reconciliació, i en el futur ens sentirem orgullosos del Govern de Pedro Sánchez que aposta per la convivència".

Però a les xarxes socials no han trigat a deixar en evidència l'expresident. Sobretot perquè quan ell era president, el 2006, ja es va atrevir a fer vaticinis sobre el futur de les relacions entre Catalunya i Espanya. Un pronòstic que anys després pren rellevància, amb tints tragicòmics.

Aleshores li van preguntar a Zapatero si se sentiria responsable si Catalunya iniciés d'aquí a deu anys un procés de ruptura. “D'aquí 10 anys Espanya serà més forta, Catalunya estarà més integrada, i vostè i jo ho veurem”, va respondre ell. Efectivament, les coses no van ser com l'expresident va vaticinar.

Zapatero torna a confiar en el futur

Encara sota el seu mandat, el 2010, va tenir lloc la manifestació massiva “Som una nació”, que va donar el tret de sortida al Procés. Allò va acabar amb els líders processistes a la presó (o fugats), disturbis al carrer i molta frustració. Anys després, la llei d'amnistia torna a ressuscitar el procés quan estava tocat i enfonsat.

Per això crida l'atenció que torni a parlar ara d'un futur de pau i de convivència. En tot cas, en això confia precisament el PSOE de Pedro Sánchez, que ha vist a Zapatero una figura clau per al pacte amb els independentistes. No debades ell mateix ha parlat que s'obre “una nova etapa a Espanya”.

En defensa de l´amnistia

José Luis Rodríguez Zapatero participava aquest cap de setmana en un lliurament de premis a Coria del Río, Sevilla. Amb els seus companys de partit, entre els quals Pedro Sánchez, va fer un ferm al·legat de la llei d'amnistia. "El PSOE és lliure de reunir-se amb qui vulgui, on vulgui i com vulgui, això és la democràcia", ha proferit.

"Si alguna cosa ha caracteritzat el socialisme democràtic en la seva història, molt influenciat per l'humanisme, és que sempre ens hem pronunciat a favor de les solucions pacífiques als conflictes", ha afirmat. "Arribarà un dia", ha vaticinat, "en què un dirigent socialista pugui dir que sota un govern de Pedro Sánchez es va aprovar una llei d'amnistia".

No és estrany que Sumar proposés al seu moment José Luis Rodríguez Zapatero com a mediador de la llei d'amnistia. L'expresident sempre ha estat molt sensible amb les aspiracions dels nacionalistes. Ell va ser el president que va prometre aprovar l'Estatut, destapant la caixa dels trons aquell llunyà 2006.

➡️ Política

Més notícies: