Home amb ulleres i vestit blau assegut en un entorn formal, amb la mà a la boca i expressió pensativa.
POLÍTICA

Pacte ERC-PSC: Quan decidirà la militància i quan podria ser investit Illa

Els propers dies seran decisius per a l'arrencada de la XV legislatura del Parlament

Silenci sepulcral, paciència i prudència. Aquesta és la consigna imposada al PSC davant els esdeveniments d'aquests dies que van camí de culminar investint Salvador Illa com a 133è President de la Generalitat de Catalunya. Per això li queda un sol escull, tot i que gens menor, i és la votació de la militància d'ERC que ha d'avalar el preacord aconseguit aquest dilluns o rebutjar-lo i precipitar unes eleccions noves.

La direcció d'ERC ha aprovat aquest dilluns per unanimitat el preacord d'investidura amb el PSC. Com ja va avançar anteriorment, ara el preacord serà sotmès als 8.700 militants d'Esquerra.

Un grup de persones dretes davant d'un podi groc amb el logotip d'Esquerra Republicana, mentre diverses càmeres els graven.

Si els militants avalen l'acord, es posarà en marxa el mecanisme per a una sessió d'investidura imminent que culminarà amb l'entronització de Salvador Illa. ERC ja ha dit que no entrarà al govern. Durant la sessió, marcada també per la presència o no de Carles Puigdemont, servirà per conèixer de primera mà el programa de govern del PSC en coalició, molt probablement, amb els Comuns.

Si els militants tomben l'acord, el PSC encara tindria marge de maniobra per negociar amb Junts un possible acord d'investidura. Una situació més que improbable, així que el no de la militància d'ERC al preacord significaria a la pràctica una repetició electoral. Els catalans es pregunten ara quin és el calendari de la XV legislatura, que per bé o per mal va camí de marcar un impàs a la política catalana.

El calendari de la XV legislatura

Dos mesos i mig després de les eleccions, Catalunya és més a prop de tenir un nou llogater a la Generalitat. ERC i el PSC han arribat aquest dilluns 29 de juliol a un preacord per investir Salvador Illa. Els republicans han convocat una consulta a la militància divendres que ve 2 d'agost, on els 8.700 militants del partit votaran presencialment de 10h a 18h i telemàticament de 09h a 20h.

El resultat de la votació serà vinculant, així que els militants tenen a la mà aprovar o tombar l'acord d'investidura.

Si la decisió és afirmativa, tot prendrà una velocitat vertiginosa i el més probable és que el president del Parlament, Josep Rull, convoqui la sessió d'investidura per al 7 i 8 d'agost. Salvador Illa podria ser investit president el 8 d'agost, cosa que donaria el tret de sortida a la XV legislatura.

Foto dels membres de la Taula del Parlament de Catalunya situats a fila, dempeus, a la tribuna del Parlament

Si la decisió és negativa, el PSC tindria marge per explorar altres camins per a la formació de govern. I fins i tot Junts podria agafar el relleu per intentar una investidura, encara que la sociovergència sembla improbable i ni PSC ni Junts tenen prou majories. En tot cas, el termini finalitza el 27 d'agost, i després, si no hi ha govern, es dissoldria la cambra i es convocarien noves eleccions.

Una urgència i diversos dubtes

La XV legislatura començarà amb una urgència, l'aprovació dels pressupostos per al 2025 després del fracàs dels darrers comptes que van provocar la caiguda del Govern Aragonès. La pròrroga dels pressupostos del 2023 ha causat diversos contratemps com la retallada dels serveis de diversos hospitals i la caiguda d'inversions importants.

Catalunya no pot resistir gaire temps més sense uns pressupostos nous, i el PSC hauria demanat a ERC garanties d'estabilitat a canvi del concert fiscal, cosa que obligaria Esquerra a ser benvolents amb el pla econòmic del nou govern.

La legislatura també arrencarà amb diversos dubtes, sobretot pel que fa al calendari dels compromisos de l'acord d'investidura. L'acord inclou la formació el 2025 d'una comissió mixta Estat-Generalitat per marcar el calendari del traspàs de la recaptació i la gestió dels impostos.

La previsió seria començar a gaudir del concert fiscal el 2026, encara que com molts altres detalls, s'anirà coneixent els propers dies.

➡️ Política

Més notícies: