Muntatge amb un pla mitjà de Pedro Sánchez amb cara de preocupació, un pla mitjà curt d'Unai Sordo tocant-se la galta amb la mà i un altre pla mitjà curt d'Antonio Garamendi
POLÍTICA

Pedro Sánchez perd la pau social

La CEOE s'ha sumat a l'ofensiva contra el nou govern


La pau social va ser una de les claus del Govern de Pedro Sánchez a l'anterior legislatura. L'Executiu va treure pit reiteradament per la implicació de patronal i sindicats en les lleis més importants com la reforma de les pensions i la pujada del salari mínim interprofessional. Però les coses estan canviant.

L'ofensiva de la CEOE contra el nou Govern de coalició vaticina una legislatura amb més conflictivitat social. Els empresaris han alçat la veu per denunciar els acords d'investidura del PSOE. "No preserven la pau social ni la convivència, posen en risc la seguretat jurídica, i creen un clima de negocis cada cop més complicat", diu en un dur comunicat l'entitat que presideix Antonio Garamendi.

A més, l'amenaça d'una vaga parcial o general planeja ara sobre el nou govern. El sindicat Solidaritat, vinculat a Vox, ha proposat una aturada general dels treballadors, i el PP tempteja CCOO i UGT per impulsar vagues parcials. Pedro Sánchez ha forjat el consens polític, però ha perdut la pau social.

Els empresaris, contra el nou govern

La CEOE s'ha sumat a les organitzacions i entitats que les últimes hores han mostrat la seva oposició als acords del PSOE amb els independentistes. Els empresaris veuen amb preocupació la fractura social i l'afebliment institucional. I temen una inseguretat jurídica més gran que freni el creixement econòmic.

La confederació d'organitzacions empresarials adverteix que el clima social conflictiu "impedirà la creació d'ocupació" i "afectarà la competitivitat i les inversions". En última instància, això perjudicarà “el benestar social”. A més, la patronal carrega contra “la manca de respecte de la negociació col·lectiva” i el “menyspreu del diàleg social”.

L'oposició dels empresaris al nou govern té com a principal focus les mesures fiscals i laborals. Sobretot, per la intenció del Govern PSOE-Sumar de pujar l'SMI fins al 60% del salari mitjà, reduir la jornada laboral i reformar l'acomiadament. Això, segons la CEOE, reduirà les contractacions i augmentarà l'atur.

L'ombra de la vaga general

UGT i CCOO van avalar l'amnistia i van valorar positivament els acords d'investidura, apel·lant a una legislatura amb més avenços socials. Tot i això, l'ombra d'una vaga general sobrevola sobre el nou govern. El sindicat Solidaritat, proper a Vox, ha convocat una aturada contra l'amnistia el 24 de novembre.

La convocatòria neix envoltada de la polèmica i té un curt recorregut. Primer, perquè només els sindicats majoritaris poden convocar una vaga general i el sindicat de Vox té una presència molt minoritària. Segon, perquè a Espanya les vagues deuen ser per motius laborals i no polítics.

El PP ha reaccionat amb escepticisme i no se sumarà a la vaga fins a conèixer el posicionament de CCOO i UGT. Mentrestant, les mobilitzacions diàries segueixen contra els pactes d'investidura i l'amnistia. El debat d'investidura, dimecres 15 i dijous 16, es desenvoluparà enmig d'una conflictivitat social sense precedents.

➡️ Política

Més notícies: