Primer pla del polític d'ERC, Pere Aragonès, de perfil a la sala de premsa del palau de la Generalitat
POLÍTICA

El debat sobre l'expulsió de delinqüents reincidents comença a dividir ERC

El partit a Vilassar recolza els alcaldes de Junts


El canvi de posició de Junts per Catalunya al tema migratori ha sacsejat el panorama polític català. Fins ara hi havia una línia divisòria clara entre els partits processistes (ERC, Junts i la CUP) i l'independentisme identitari en auge (Aliança Catalana i el Front Nacional de Catalunya). Junts sembla disposat a passar-se a l'altre bàndol, però podria no ser l'únic.

També a Esquerra comencen a sorgir els dubtes sobre un tema que està generant molt de debat a Catalunya. Els republicans han votat amb el PP contra la moció de rebuig al posicionament dels alcaldes del Maresme. Aquests demanen l'expulsió dels immigrants amb delictes reincidents.

Aquesta mateixa setmana, Junts per Catalunya va portar la proposta al Congrés dels Diputats, sol·licitant al ministre més mà dura en aquesta qüestió. Les localitats del Maresme fa temps que pateixen un repunt de la immigració i la delinqüència. Per això els alcaldes demanen solucions, encara que alguns els titllen de xenòfobs.

Moció 'contra el racisme i la xenofòbia'

És el cas de Babord, un moviment social de Vilassar de Mar que ha impulsat una moció a l'ajuntament de la localitat. Demanaven el rebuig a les declaracions “de caràcter racista” dels alcaldes i alcaldesses. Incloent a l'alcaldessa de Vilassar, a qui la moció demanava “reprovar” per “contribuir” a l'odi i la xenofòbia.

A més, la moció instava a “reafirmar el compromís” de la localitat “contra el racisme i el classisme”. Babord apel·la a l'adopció de “polítiques socials i redistributives per fer front a les causes estructurals de la delinqüència”. Per a l'entitat, la pobresa i l'exclusió social són problemes de fons.

ERC a Vilassar de Mar ha rebutjat la moció, cosa que, de facto, el situa en alineació amb els alcaldes de Junts per Catalunya. Un posicionament sorprenent, tenint en compte que fins ara els republicans han tingut un discurs sense fissures en aquest aspecte. La seva decisió també ha causat sorpresa a l'esquerra.

Crítiques a Esquerra

Babord lamenta que "malgrat els posicionaments i declaracions d'ERC tant al Parlament com als mitjans", el seu grup local hagi decidit donar suport a Junts. Afirmen que la decisió contradiu el que ha expressat el mateix partit aquests últims dies. I ho atribueixen a la voluntat de “no contrariar” l'alcaldessa, dos mesos després d'haver entrat al govern.

Però els comentaris a les xarxes socials deixen clar també l'enorme distància entre determinats discursos i el sentir dels veïns. “A Vilassar ia gairebé totes les poblacions del Maresme tenim un problema molt gran. Cada dia tenim menys seguretat, i moltes famílies estan patint les agressions impunes que es produeixen a les escoles”, es pot llegir.

➡️ Política

Més notícies: