Primer pla de Jordi Turull amb cara de circumstàncies
POLÍTICA

Junts, atrapat a la seva pròpia trampa: la taula de diàleg

Segueix la guerra entre els partits processistes


Aquesta va camí de ser la legislatura de les taules de diàleg. Pedro Sánchez i Pere Aragonès van reprendre ahir la taula de diàleg entre el Govern central i el govern autonòmic. En les properes setmanes es concretaran les taules de diàleg del Govern amb ERC i amb Junts, per separat.

L'independentisme no ha trobat la manera de coordinar una estratègia conjunta de negociació amb l'Estat, i en lloc d'una hi haurà tres taules de diàleg. Això afebleix les posicions de l'independentisme. Però també permet als partits processistes continuar rivalitzant en la seva obsessió pel relat.

Junts per Catalunya, el partit de Carles Puigdemont, representa a la perfecció aquestes contradiccions flagrants. En la intenció de deslegitimar ERC critiquen la taula de diàleg del Govern, però al final tota la seva estratègia es redueix a una altra taula de diàleg. D'aquí l'afany per diferenciar les dues taules.

Podrien acabar a la mateixa taula

Junts per Catalunya considera que la taula de diàleg entre el Govern i el Govern és “una via esgotada”. El portaveu del partit, Josep Rius, ha demanat “concrecions” perquè “moltes vegades els grans anuncis han quedat gens”. En comparació, defensa les negociacions de Junts amb el PSOE.

Els postconvergents aposten per una negociació com la proposada per Puigdemont, amb un mecanisme de verificació internacional. La realitat és que, amb tots els matisos possibles entre tots dos models, Junts ha acabat renunciant a la via unilateral com a ERC. De fet, podrien acabar assegut a la mateixa taula.

I és que el portaveu de Junts no ha descartat acceptar la possible incorporació d'altres partits a la taula de diàleg del Govern amb el PSOE. Això sí, ha dit que “no cal començar la casa per la teulada”. Pels juntaires, els partits indépendantistes han de reunir-se primer per buscar la unitat estratègica.

Els partits processistes perden força

ERC i Junts segueixen embrancats a les seves pròpies batalles, mentre les bases s'allunyen cada vegada més de les seves direccions. Les enquestes assenyalen una pèrdua progressiva de suports, que es podria accentuar amb l'amenaça de l'ANC d'impulsar una llista cívica en les properes eleccions al Parlament. De moment, els esforços de Junts per justificar-se no estan funcionant.

Retreuen a Carles Puigdemont que hagi abandonat la via unilateral i comparen Junts amb ERC. De fet, Puigdemont i Junqueras rivalitzen ara per una foto amb Pedro Sánchez, que ja ha confirmat que es reunirà amb tots dos per separat. El gran beneficiat és el PSOE, que utilitza la divisió de l'independentisme per afeblir les bases de la negociació.

➡️ Política

Més notícies: