Muntatge fotogràfic d'Ada Colau Mirant Jaume Collboni
POLÍTICA

2024, l'any al Jaume Collboni ha de decidir si acabar amb el colauisme

Els barcelonins prefereixen que pacti amb Xavier Trias


Jaume Collboni continua esfullant la margarida del govern de Barcelona, sis mesos després d'haver estat elegit alcalde amb els vots de PP i Comuns. Els socialistes governen amb 10 diputats, estant la majoria absoluta a 21. Ara han d'incorporar els 11 de Junts, o formar un tripartit amb ERC (5) i Ada Colau (9).

L'executiu en minoria del PSC pot governar uns mesos més amb els pressupostos prorrogats i el suport extern de l'oposició en votacions puntuals. Però la situació és insostenible a llarg termini, i tard o d'hora Collboni haurà de prendre la decisió. O l'ordre de Trias, o el continuisme de Colau.

Jaume Collboni comparteix amb Xavier Trias el model de seguretat i econòmic de ciutat, però Ada Colau continua pressionant per formar un govern progressista. Els convergents s'estan cansant d'esperar i han posat de termini dos mesos per arribar a un acord. Tots els camins semblen portar a la sociovergència.

PSC-Junts, l'opció més desitjada

L'acord d'investidura entre Junts i el PSOE al Govern d'Espanya ha obert la porta a una sociovergència a Barcelona. A més a més, Jaume Collboni i Xavier Trias tenen una mateixa prioritat, revertir la inseguretat i la paralització econòmica. Els socialistes ja han començat a desmantellar el llegat del colauisme, com ara l'urbanisme tàctic.

Hi ha més raons a favor de la sociovergència, com ara les reticències d'ERC a un govern tripartit. Els republicans no obliden que va ser Ada Colau qui va votar de la mà del PP per frustrar un govern independentista a l'ajuntament de Barcelona. Ni la sortida d'Ernest Maragall no sembla facilitar les coses per als comuns.

A més, segons una darrera enquesta, una majoria de barcelonins, el 39%, prefereix un govern de Jaume Collboni amb Xavier Trias. La segona opció, un 30%, voldria que el PSC governés en solitari. Sembla que els barcelonins li demanen al seu alcalde que passi pàgina definitivament als anys del colauisme.

La seguretat, prioritat número u

Tant aquesta enquesta com el baròmetre municipal publicat aquests dies, la seguretat és la preocupació principal dels barcelonins. Els veïns estan preocupats pel repunt de la criminalitat i els problemes d'incivisme que frenen la recuperació econòmica. Trias sembla la millor opció per fer-ho.

Els socialistes van presentar una proposta de pressupostos per al 2024 amb tres prioritats, la vivenda, la neteja i la seguretat. A més, ja estan en marxa el Pla Endreça que vol canviar la imatge de Barcelona al cap de nou mesos. Per exemple, doblant els efectius de neteja, la presència policial i les multes per incivisme.

Pel que fa al model econòmic, el pla passa per augmentar la fiscalitat del turisme de luxe però eliminar les barreres als hotels i apartaments del centre. Els hostalers veuen amb esperança aquestes mesures, que desmantellen el model restrictiu d'Ada Colau. Ara, Jaume Collboni ha de decidir si passar pàgina definitivament o quedar-se a mitges.

➡️ Política

Més notícies: