Home amb barba parlant davant de micròfons de premsa amb un cartell de fons que diu "SINDICAT".
POLÍTICA

Qui hi ha darrere del polèmic Sindicat de Llogateres?

Els Comuns han controlat durant anys les organitzacions de l'habitatge a Catalunya

El Sindicat de Llogateres ha estat protagonista de l'actualitat política aquesta setmana a Catalunya. El 'no' de Junts a la tramitació de la llei del lloguer al Congrés dels Diputats va desencadenar una campanya de l'esquerra liderada per aquest sindicat. Primer acusant Junts de ser “titella de la patronal”, i després organitzant una acció davant de la seu del partit a Barcelona.

Davant les crítiques a aquest síndicat perquè és un instrument més de l'esquerra a Catalunya, el seu portaveu Enric Aragonès va sortir al tregui. Va intentar justificar-se recordant accions a les seus del PSC i els Comuns. Poques, per ser concrets, que semblen més de cara a la galeria per justificar-ne la raó de ser.

En realitat, el sindicat va néixer a la calor de la creació de tota una xarxa d'organitzacions que inicialment controlaven els Comuns a l'època d'Ada Colau. Entre els impulsors hi havia la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'Observatori DESC i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Totes estructures controlades pel colauisme, juntament amb altres entitats de l'extrema esquerra també a l'òrbita de la CUP.

Moltes d'aquestes associacions acaben sent llocs de col·locació per als partits que els controlen, a més a més d'eines per controlar el debat públic. No és estrany veure que en molts casos, el gruix dels recursos es destinen a sous i despeses de personal. Tot i així, es reivindiquen com a estructures independents al servei de les classes populars contra la patronal i els grans rendistes.

Un instrument a les mans de l'esquerra

És cridaner per exemple que les seves accions davant la seu dels Comuns es limitin a alguna acció aïllada. Sobretot tenint en compte el fracàs de les polítiques d'habitatge d'Ada Colau a Barcelona, on el preu del lloguer no ha deixat de pujar. Una condescendència que no s'ha vist en el cas de Junts, que és la diana perfecta per redundar a la retòrica habitual dels sindicats de l'habitatge.

Ada Colau vestida amb una samarreta sense mànigues negra, aplaudint davant d'un micròfon amb un fons de color porpra.

El debat sobre la llei de contractes de lloguer ha demostrat la demagògia en què solen moure's aquestes organitzacions. L'experiment de controlar el preu del lloguer a Catalunya va demostrar que l?únic efecte aconseguit va ser la pujada dels lloguers per una contracció de la demanda. Aquests sindicats, en canvi, no mostren la mateixa contundència en exigir a PSOE i Sumar una inversió més gran en vivenda social tenint en compte que Espanya segueix a la cua dels països europeus.

Això fa pensar que el Sindicat de Llogateres està en realitat al servei de l'esquerra que durant anys ha controlat el relat a Catalunya. Com Ada Colau, que ha fet servir aquestes organitzacions per fer oposició des de l'ombra al govern de Jaume Collboni i continuar controlant el seu espai polític. Aquests dies molts catalans a les xarxes socials n'han acusat el sindicat.

"L'excepció que confirma la regla", diu un ciutadà davant de les accions del sindicat contra el PSC i els Comuns. "El problema cada vegada és més greu mentre van governant els vostres, sense esmentar el temps que ha estat la vostra estimada Colau". Algú també preguntava al seu portaveu si “tenint en compte la poca inversió en vivenda social fareu la concentració davant de les seus del PSC i els Comuns”.

➡️ Política

Més notícies: