Primer pla de Yolanda Díaz seriosa

POLÍTICA

La dada que reflecteix la magnitud de la tragèdia de Sumar i Podem a Galícia

Els morats han perdut 47.700 vots i han quedat fins i tot darrere del partit animalista Pacma

Les eleccions gallegues poden haver donat la punta a una esquerra que va sobreviure al 23-J però que continua ficada en una profunda crisi. Els gallecs han castigat durament el PSOE, però sobretot els partits de la nova esquerra. Una esquerra que va arribar per transformar la realitat i ha acabat esgotada en les lluites internes.

Una dada revela la magnitud de la tragèdia patida ahir per la formació de Yolanda Díaz i el partit de Pablo Iglesias. Amb 28.171 vots, Sumar va quedar per darrere de Vox tot i que cap no va aconseguir representació. En tot cas, la diferència de quatre mil vots entre l'un i l'altre és important perquè Yolanda Díaz i Santiago Abascal rivalitzen pel tercer lloc en la política nacional darrere del PP i el PSOE.

Això de Podem és encara més preocupant, perquè els morats han quedat en vuitè lloc per darrere fins i tot del PACMA. Hi ha una dada que ho diu tot, i és que els animalistes han tret 1.500 vots més que Podem, que ha obtingut només 3.854 sufragis. S'aprofundeix doncs la crisi de l'esquerra, a pocs mesos d'un altre possible desastre que pot ser definitiu a les eleccions europees.

Sumar i Podem, a la vora del desastre

Podem va ser quarta força amb 51.630 vots a les eleccions gallegues del 2020, només per darrere del PP, el BNG i el PSOE. En quatre anys ha perdut 47.776 vots i s'ha vist avançat per Vox, Sumar i Pacma. “Seguirem treballant per transformar”, ha expressat la secretària general del partit, Ione Belarra.

La patacada confirma la descomposició d'aquest partit que una vegada va ser alternativa i que ara es consumeix a les baralles amb l'espai de Sumar. Els ciutadans ja no identifiquen els líders de Podem com a motor de transformació sinó més aviat com un obstacle. La divisió de l'esquerra els sembla més a la casta que van dir combatre, allunyada dels problemes reals de la gent.

Si els resultats de Podem són dolents (només els han votat un 0,26% dels electors), Sumar tampoc no surt ben parat. Només un 1,9% dels electors han optat pel partit magenta, tot i que Yolanda Díaz es presentava com la gran alternativa de canvi. S'ha demostrat que presentar-se a les eleccions va ser una estratègia dolenta.

Es confirma que va ser una mala idea

Durant la precampanya electoral es va debatre sobre Podem i Sumar havien de concórrer a les eleccions, o s'havien d'inhibir per concentrar el vot al BNG. Finalment van decidir presentar-se, malgrat estar embrancats en una guerra que divideix l'esquerra. Amb la majoria absoluta en un puny, la divisió ha acabat de donar l'empenta final al PP d'Alfonso Rueda.

La mala notícia per a Sumar i Podemos és que la cosa pot anar encara pitjor a les properes eleccions. Al davant hi ha el repte de les eleccions basques i les europees, abans dels comicis catalans. Més preocupant és la situació per a Podem, que sembla haver perdut la batalla contra Sumar i es troba en plena crisi econòmica.

➡️ Política

Més notícies: