L'excaldesa de Barcelona, Ada Colau; i la presidenta dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, durant la Green Social Summit
POLÍTICA

Fins i tot la CUP assenyala la contradicció dels Comuns amb els pressupostos

Els morats criticaven la seva intransigència a l'hora de negociar els comptes quan Colau era alcaldessa

Hi va haver un temps en què Ada Colau va saber navegar com ningú per les aigües del joc polític entre el Parlament i l'Ajuntament de Barcelona. La llavors alcaldessa treia endavant els comptes gràcies a l'intercanvi de favors amb els partits que governaven a la Generalitat. Però això era abans que perdés les eleccions i veiés perillar la seva presència al govern pel veto de PSC i ERC.

Una setmana després de fer caure el Govern de la Generalitat, els comuns es planten ara amb els pressupostos de Jaume Collboni. A poques hores per presentar els comptes al ple, els socialistes segueixen necessitant el suport de BComú. Aquests ja han deixat clar que hi votaran en contra si no hi ha un govern tripartit a la ciutat.

Muntatge fotogràfic d'Ada Colau Mirant Jaume Collboni

Fa unes setmanes tot semblava indicar que els Comuns cedirien al Parlament perquè ERC i PSC donessin el seu braç a tòrcer a Barcelona. Però no ha estat així, i ara molts assenyalen Ada Colau com la principal responsable. Fins i tot la CUP ha assenyalat la flagrant contradicció dels Comuns amb els pressupostos en funció de si Ada Colau és al govern o a l'oposició.

Quan Ada Colau estava en mans de la CUP

Els inicis d'Ada Colau com a batlessa de Barcelona no van ser fàcils. La fragmentació al consistori l'obligava a forjar uns consensos que sempre acabaven tenint la CUP com a desembussador. Ada Colau va estar literalment en mans de la CUP des del 2015 fins al 2019, i els anticapitalistes ho van aprofitar per vendre car el seu suport.

Colau acabava aprovant els comptes sobre el límit i després de dures negociacions en què la CUP demostrava el seu perfil més intransigent. Allò va desencadenar les crítiques dels Comuns als cupaires, a qui acusaven de posar pals a les rodes del govern progressista d'Ada Colau. La CUP mai no ha oblidat aquelles pressions, i ara els retreuen als Comuns assenyalant la seva contradicció amb els pressupostos.

Francisco Garrobo, activista i membre de la CUP, ha penjat un missatge significatiu: “Encara recordo quan els Comuns criticaven la CUP i deien que érem els pitjors perquè ser molt exigents en les negociacions dels pressupostos amb el govern d'Ada Colau. Ara la seva militància demana directament entrar al Govern o s'enfaden i no respiren”.

Els pressupostos amb Colau a l'oposició

Després del període 2015-2019, Ada Colau va trobar als governs de la Generalitat els aliats necessaris per no haver de dependre de la CUP. El 2020 hi va haver intercanvi de cromos amb Quim Torra, i els anys següents va trobar a ERC el suport necessari. Els Comuns sempre han insistit que no hi ha correlació entre els comptes del Parlament i de l'Ajuntament, però el bloqueig polític actual és difícil d'entendre.

Ada Colau ha tensat fins al límit la corda dels pressupostos, creient que a un any de les eleccions catalanes els Comuns s'havien de desmarcar d'ERC i el PSC. Només així s'entén l'enrocament amb el Hard Rock, el primer macroprojecte que fa caure un govern per a sorpresa de tothom. Els morats podran utilitzar-lo ara com a carta electoral, encara que els seus rivals també el podran utilitzar en contra seva.

Mentrestant, amb Colau a l'oposició del govern de Barcelona, els Comuns tiren de la mateixa intransigència que van criticar a la CUP. A diferència d'ells, no obstant, sembla que aquesta vegada portaran les amenaces fins al final i deixaran Collboni sense pressupostos. Fins i tot la CUP assenyala ja la seva doble vara de medir en funció dels interessos i l'ego de l'exalcaldessa.

➡️ Política

Més notícies: