Muntatge de Joan Ignasi Elena i un Mosso d'Esquadra

POLÍTICA

Més pressió sobre Joan Ignasi Elena: acusat de 'polititzar' el cos de Mossos

Els sindicats policials denuncien la precipitada convocatòria de la plaça de Major dels Mossos a dos mesos de les

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, està tenint un final de mandat molt agitat. A la denúncia pública per negar l'assistència jurídica dels agents víctimes de lesions, ara se suma l'acusació de polititzar el cos de Mossos d'Esquadra. L'ombra de la sospita persegueix el conseller Elena, que ja va protagonitzar la crisi a la cúpula dels Mossos l'octubre del 2022.

La nova polèmica esclata per convocar una plaça de Major del Cos de Mossos d'Esquadra. La notícia ha agafat a contrapeu els sindicats, que denuncien interessos polítics a menys de dos mesos per a les eleccions. El Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) i el Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME-FEPOL) han emès un escrit criticant la convocatòria de la plaça.

"No considerem ni oportú, ni ètic, ni convenient que a dos mesos de la celebració d'unes eleccions autonòmiques Interior hagi convocat la plaça de Major dels Mossos", diuen al comunicat. Critiquen "que no s´hagi esperat a la formació d´un nou govern". I adverteixen que això “debilita el propi cos i totes les persones que poden ocupar la plaça”.

Una plaça feta a mida

Els sindicats lamenten que es parli d'“una convocatòria feta a mida del Comissari en cap Eduard Sallent, a qui Elena i ERC volen blindar per si perden la cartera d'Interior després de les eleccions”. Això trasllada la idea d'una “clara politització” del cos que “debilita la institució” i perjudica “la ciutadania que servim”. Els sindicats recorden el deure “neutralitat i imparcialitat” dels Mossos tal com recull la Llei de la Policia de la Generalitat.

Muntatge amb un pla mitjà de Joan Ignasi Elena tocant-se la barbeta amb cara de preocupació i de fons una imatge d'un mosso d'esquena obrint la porta d'un cotxe policial

Fa temps que els sindicats demanen més eines i millors salaris per als agents, en ple apogeu de la delinqüència a Catalunya. Ara, SME i SAP lamenten "que el Govern no hagi actuat amb la mateixa celeritat en qüestions d'igual o més interès per als membres del cos". Es refereixen, exactament, al “pagament del deute que acumula des de fa mesos amb una part molt important del col·lectiu”.

Els sindicats adverteixen que “la tropa està esgotada i desconnectada del rumb que fa mesos està portant la policia de la Generalitat”. Creuen que la distància entre els agents i la cúpula és cada vegada més gran. Però a més, critiquen el Departament d'Interior per les formes, que posen en qüestió “el respecte a la ciutadania, la nostra institució i el col·lectiu que representem”.

Dures crítiques a Interior

Finalment, també posen en evidència que amb aquesta convocatòria Interior qüestiona el seu compromís amb la feminització del cos. “Excloure totes les comissaries de la possibilitat d'obtenir la plaça de Major, ja que sembla ja reservada a una sola persona, deixa en evidència la diferència amb la qual s'ha actuat en totes les promocions d'ascens i accés al cos de Mosso de Esquadra”.

Els sindicats estudien ara mesures legals per impugnar les bases del concurs. "No podem permetre que la imatge que avui s'ha traslladat a la ciutadania sobre el cos dels Mossos d'Esquadra sigui la del dubte i la politització". Insisteixen en la necessitat de tornar als membres del cos l'autoritat per prendre decisions al marge dels interessos polítics.

➡️ Política

Més notícies: