Pere Aragonès en sortir d'una reunió setmanal del Consell Executiu
POLÍTICA

Pere Aragonès esgrimeix l''Espanya ens roba' per aprofitar la debilitat de Sánchez

El president de la Generalitat explica la proposta de finançament des de Madrid i torna a parlar del dèficit fiscal. Tot sembla indicar que serà la proposta electoral estrella d'ERC


Pere Aragonès ja està de campanya electoral. Amb el mateix vestit de president, el candidat d'Esquerra vol recuperar una mica el terreny perdut amb la seva proposta de finançament singular. De moment ha recollit pocs fruits: el Gobierno de Sánchez la descarta i Junts l'ha tractada amb menyspreu. Tot i això, Aragonès ho intenta i ha anat a Madrid aquest dimecres per explicar la seva idea en un esmorzar d'Europa Press.

Al full de ruta d'ERC hi ha dues idees base: Pedro Sánchez necessita els seus vots i sembla disposat a qualsevol cosa, i parlar de la butxaca dels catalans funciona. És a dir, els republicans descarten, de facto, el referèndum, perquè saben que és impossible i poc creïble ara mateix. Tot i això, creuen que recuperar l'"Espanya ens roba" els situa a la centralitat i els pot diferenciar d'un PSC pendent del que li digui Ferraz.

"Aquesta idea centralista d'Espanya no fa res més que aguditzar un dèficit fiscal que pateixen els ciutadans de Catalunya", deia Pere Aragonès des de Madrid. La idea de dèficit fiscal, la diferència negativa entre el que es recapta i el que torna des de l'Estat, ja va servir el 2010 per iniciar el Procés i torna. És una cosa recurrent i Aragonès ho ha relacionat aquest dimecres amb els hospitals i les escoles catalanes.

Pla mitjà de Pedro Sánchez i Pere Aragonès donant-se la mà, somrient i mirant a càmera

I, és clar, es converteix en una cosa emocional, més enllà de la política. Si et diuen que tindríem millors escoles, millor salut pública i millor transport, ningú no pot estar en contra d'un nou finançament. Seria com renunciar a un augment de sou sense haver de canviar la teva feina. El que passa amb el model singular d'ERC -perdó, del Govern- és que no aporta res de nou ni assegura uns serveis millors.

És una proposta electoral, com diu Jordi Turull, i així s'ha de tractar. Li serveix, això sí, per posar relativament entre l'espasa i la paret Salvador Illa, que en aquesta qüestió no pot tenir una proposta pròpia sense demanar permís al PSOE. Recordin, tot i això, que Alicia Sánchez Camacho, del PP, ja parlava d'un model de finançament "singular".

Pere Aragonès recupera el dèficit fiscal

Sembla que el dèficit fiscal serà la pedra angular de la campanya d'ERC. Li va funcionar relativament a Artur Mas fins que es va passar a l'estelada i ho recuperarà l'actual president. Un cop més, el model basc serveix d'exemple per al processisme, que es queixa del que els altres tenen i ells no. Això sí, refusen el cafè per a tots: jo vull això dels bascos, però no vull que altres tinguin el que jo demano.

El president del Govern, Pedro Sánchez (d), i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès (i), se saluden en arribar a una reunió al Palau de la Generalitat, el 21 de desembre de 2023, a Barcelona

Diputats il·lustres del PNB defensaven fa uns anys que ells no volien ser independents, sinó “menys dependents”. Si el concert singular que demana Aragonès servís per arribar a un acord amb l'Estat, potser –i només potser– trobaria un interlocutor a Madrid. El que passa, és que aquesta idea es veu des del processisme com un punt intermedi, sense cap renúncia.

Des d'ERC estan convençuts que Pedro Sánchez és capaç de gairebé tot per mantenir Moncloa. Situen la línia vermella al referèndum, però creuen que es pot avançar en el model de finançament. Si, a més, Pere Aragonès perd la Generalitat, els seus vots al Congrés seran molt més cars, també al Parlament si Illa hi guanya. Si succeeixen les dues coses, una cosa molt probable avui dia, Pedro Sánchez no tindria més remei que seure a negociar aquest concert econòmic singular. Perquè una cosa tenim clara: farà tot el que sigui possible per no deixar de ser president del Gobierno.

➡️ Política

Més notícies: