Una dona amb micròfon davant d'un edifici històric amb un escut al fons.
POLÍTICA

La CUP creu 'innecessària' la detenció de tres joves per vandalitzar la Generalitat

Arran va llançar boles de pintura a la façana de l'edifici institucional durant els actes de la Diada

El compliment de la llei és el requisit bàsic per garantir lordre i la convivència en una societat. Una cosa que l'esquerra independentista a Catalunya ha ignorat sempre, fins i tot després de la seva entrada a les institucions.

Així ho evidencia el seu posicionament davant la detenció de tres militants d'Arran, l'organització juvenil de la CUP, per vandalitzar la façana del Palau durant els actes de la Diada.

Façana d´un edifici amb columnes de pedra i taques de pintura vermella.

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dijous tres persones per llançar pintura a la façana de l'edifici institucional a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Els detinguts han passat la nit al calabós, acusats de danys i desordres públics. La CUP i tot l'entramat d'organitzacions i entitats han considerat "innecessària i arbitrària" l'actuació de la policia per fer complir la llei.

La dirigent de la CUP Laia Estrada denuncia “un intent barroer d'acarnissament per llançar el missatge polític que marxem a casa”.

Alerta Solidària també assenyala una voluntat “exemplificant i repressiva” dels Mossos d'Esquadra per desmobilitzar els activistes.

Arran apunta a “un canvi de tendència repressiva amb l'arribada del PSC al govern” i amenaça de tornar el cop.

El codi penal estableix el càstig per danys ocasionats sobre béns aliens, amb possible agreujament quan són edificis institucionals. També castiga el desordre públic quan s'altera la pau mitjançant actes violents contra persones o propietats. Qualsevol persona que cometi aquestes accions és susceptible de ser detinguda i haver d'enfrontar-se a les conseqüències penals.

Així regeix en un estat de dret. Però la CUP i el seu entorn, acostumats a anys d'impunitat, consideren “abusiva” la detenció de tres persones per causar danys i desordres públics. Per atacar, ni més ni menys, que la màxima autoritat a Catalunya que és la Generalitat.

Atac a la Generalitat durant la Diada

La reacció de la CUP davant les detencions és un exemple clar de la relativització del concepte d'autoritat que ha operat a Catalunya tots aquests anys.

L'esquerra independentista considera il·legítim qualsevol govern que no sigui el seu, fins i tot quan ha estat elegit democràticament. Per això veuen el PSC com un govern il·legítim i Salvador Illa com un usurpador.

Durant els actes de la Diada, l'organització juvenil Arran va llançar boles de pintura contra la façana del Palau de la Generalitat. Va passar en el transcurs d'una manifestació, en què es van proferir càntics contra el govern de la Generalitat i contra la policia.

Tots aquests anys de permissivitat ha encoratjat els activistes, que han campat a gust amb una completa sensació d'impunitat. Per això la detenció de persones acusades de greus delictes sigui contemplada com un "repressió" i "excés".

➡️ Política

Més notícies: