Plànol mitjà de Pere Aragonès i Joan Ignasi Elena amb cara de preocupació i emportant-se la mà a la boca
POLÍTICA

El cridaner silenci del Govern davant de l'assassinat del guàrdia civil català

Ni Pere Aragonès ni Joan Ignasi Elena han expressat el seu condol a familiars i amics de David Pérez


Dos esdeveniments passats divendres passat han agafat a contrapeu el Govern, que ha optat per la improvisació, en un cas, i el silenci, en un altre. El primer dels successos va passar al metro de Barcelona, amb un magribí agredint salvatgement diverses dones. Aquell mateix dia, un guàrdia civil català va morir amb un altre company quan la seva llanxa va ser envestida per uns narcos en aigües de Barbate, a Cadis.

El succés del metro va posar en evidència el problema de la inseguretat a Catalunya. Primer l'agressor va ser deixat en llibertat, i només després de la pressió social les autoritats van reaccionar per ficar-lo entre reixes. La situació és tan greu que el Govern, que té l'obligació de protegir els seus ciutadans, es va limitar a demanar a les víctimes que denunciessin.

En el cas de l'incident de Barbate, el Govern ha optat per callar tot i que un dels guàrdies civils assassinats és català. El president de la Generalitat ha fet dos tuits aquest cap de setmana. Cap sobre el que va passar al metro o per donar el condol a la família de l'agent mort.

El sagnant silenci del Govern

Un dels agents de la Guàrdia Civil assassinats a Barbate és David Pérez Carracedo, de 43 anys, nascut a Barcelona i pare de dos fills. El català residia des de fa anys a la Vall d'Egüés, a Navarra, i ha estat enterrat al municipi lleonès de Nogarejas, on tenia llaços familiars. Tot i el seu origen català, no s'han manifestat ni el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ni el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena.

Pere Aragonès sí que ha lamentat aquestes últimes hores la mort de Gabriel Ferraté, fundador i primer rector de la Universitat Oberta de Catalunya. També ha enviat molts ànims als ferits en una atracció accidentada de Port Aventura. No obstant, ni una paraula per a les dones agredides al metro ni la família del guàrdia civil assassinat.

El conseller d'Interior tampoc no s'ha acordat de l'agent mort, i només ha donat suport de reüll les víctimes de l'agressor del metro. El silenci del Govern en tots dos casos és sagnant, però també cridaner. Sobretot en el cas de l'agent, ja que demostra la fòbia de l'actual govern català cap al cos de la Guàrdia Civil.

Hostilitat a la Guàrdia Civil

L'assassinat dels agents també ha posat al punt de mira el Govern espanyol. A la capella ardent es van viure moments de tensió quan la vídua de David Pérez es va negar que el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, li posés una medalla. A més, els agents van acomiadar el seu company al crit de Marlaska dimissió.

David Pérez, el guàrdia civil català a qui no plora el Govern de la Generalitat, va ingressar a l'Acadèmia de Baeza el 2008. Va fer pràctica com a guàrdia civil al lloc de Torrevella, i després va ser destinat a Arta, a les Balears. El 2010 es va especialitzar en les forces especials de Logronyo, i va ser distingit amb diverses condecoracions del cos.

Fa temps que la Guàrdia Civil denuncia l'hostilitat que pateix el cos a Catalunya. L'actuació dels agents durant el referèndum de l'1-O va accentuar l'animadversió que el món independentista sent cap a aquest cos. Els mateixos governants catalans han expressat el seu desig de substituir el poc que queda de Guàrdia Civil a Catalunya pels Mossos d'Esquadra.

➡️ Política

Més notícies: