Muntatge de Carles Puigdemont i Lluís Felipe Lorenzo
POLÍTICA

Crear un microestat a Algèria, la proposta d'un candidat al Consell de Puigdemont

Parla d'una comunitat catalanoparlant a Algèria que, si rep el suport del Consell, es podria convertir en un Estat independent i en un aliat de Catalunya

Hi ha eleccions al Consell de la República i un dels candidats, Lluís Felipe Lorenzo, ha fet una entrevista. Hi parla de la catalanitat a Algèria i fa una mica de geopolítica. Explica que un dels motius per presentar-s'hi és donar suport a la creació d'un Estat independent dins d'Algèria a l'estil de Mònaco.

Geopolítica catalana

El catalanisme polític de vegades no és del tot realista o prudent a l'hora de fer política internacional. A l'expresident Puigdemont, per exemple, li pot sortir car el flirteig amb uns emissaris russos en què, a més, ni ell mateix creia. Segons va explicar Víctor Terradellas, antic secretari de relacions internacionals de Convergència, les reunions van ser per a Puigdemont “una broma pesada”.

D'altra banda, és ben conegut que la idea dels "Països Catalans" vertebra l'ideal geopolític del catalanisme. Una mena d'unificació cultural de tots aquells territoris que han tingut o tenen una influència catalana. I és en aquest sentit que s'hi ha pronunciat Lluís Felipe Lorenzo, candidat a la presidència del Consell.

En una entrevista donada al mateix Consell, el candidat ha apuntat molt alt i ha parlat de crear un nou Estat. Concretament, a Algèria, lloc que coneix i on hi veu possibilitats d'unificació catalana. De fet, assenyala que la prioritat és contactar immediatament amb la comunitat catalana d'Algèria.

Un nou aliat internacional

Explica que hi ha més de “quatre segles de presència de catalanoparlants” a Algèria i que “és urgent un reconeixement de la llengua a algunes zones de la costa”. Lluís Felipe Lorenzo va fins i tot més enllà i assenyala que, després d'això, “si tenim èxit”, aquella zona es podria convertir en un Estat independent. “Seguint models dels principats de Mònaco i Andorra”, matisa.

Com és habitual a la mentalitat geopolítica catalana, tot això es presenta de manera relativament senzilla. El candidat assenyala que no només no hi haurà interferències de França, Espanya, Itàlia i la Unió Europea, sinó que hi haurà suports. "Al contrari, hi hauria d'haver suport europeu a la creació d'un Estat català, democràtic, humanista, i aconfessional o laic”.

Pel que fa a l'organització d'aquest nou Estat – que es diu “Bab el Oued” –, el candidat parla que “potser hi podríem crear una mena d’emirat, paradís fiscal i financer”. D´altra banda, la creació d´aquest emirat català serviria perquè la causa catalana tingués un nou aliat internacional. "El nou estat hauria de donar suport a la resta de catalans per mantenir la llengua i la cultura i guanyar-se la confiança de tota la comunitat internacional".

➡️ Política

Més notícies: