Muntatge amb un primer pla de Dolors Feliu cridant amb cara d'enfadada i un pla mitjà de Puigdemont mirant cap a Dolors Feliu amb cara d'incredulitat. De fons, diverses banderes estelades a la manifestació independentista
POLÍTICA

Creixen els nervis al processisme: l'ANC també demana noves eleccions

Proposen mobilitzar novament la majoria independentista amb nous lideratges a ERC i Junts

Les eleccions del 12-M a Catalunya han deixat, entre d'altres, una derrota històrica de l'independentisme. ERC, Junts i la CUP han perdut la majoria absoluta al Parlament, mentre que el constitucionalisme ha aconseguit el millor resultat. Davant aquesta situació, l'entorn processista ha començat a demanar desesperadament el bloqueig de la formació d'un govern del PSC i la repetició d'eleccions.

Van començar els mitjans afins als partits processistes, com ara El Nacional, Vilaweb i Nació Digital, i ara se suma a la petició l'Assemblea Nacional Catalana (ACN). L'entitat ha emès un comunicat en què demanen recuperar la majoria tornant a posar la independència al centre: “L'independentisme no està ara en condicions d'activar una majoria al Parlament, però sí de bloquejar que s'imposi una majoria autonomista i de tornar a activar la majoria social independentista els mesos que vénen”.

L'ANC demana als partits independentistes "que no s'abstinguin per facilitar un govern de Salvador Illa". Però a més, "que no negociïn l'abstenció del PSC per a la formació d'un govern en minoria de Junts i ERC, que quedaria condicionat permanentment als socialistes". L'entitat demana la recuperació “un programa unitari d'acció independentista per fer efectiva la independència des del Parlament”.

L'ANC demana nous lideratges

Per a l'Assemblea, aquest ha de ser un revulsiu per “mobilitzar la majoria independentista” i “convocar noves eleccions a l'octubre”. Però a més vol “que es promoguin nous lideratges per donar credibilitat a la renovada estratègia independentista”. Es tracta doncs d'una impugnació de la renúncia de la unilateralitat per part de Carles Puigdemont a Junts i d'Oriol Junqueras a ERC, i una picada d'ullet a les bases crítiques d'aquests partits.

L'entitat considera que els partits independentistes van tenir a la mà la majoria del 52% i la van deixar escapar renunciant a la via unilateral a la independència. La valoració de l'ANC és que l'estratègia de la negociació, impulsada primer per ERC i seguida més tard per Junts, no ha fet més que beneficiar el bloc del 155. Però la incapacitat de Salvador Illa de formar govern ofereix una segona oportunitat a l'independentisme , que podria forçar el bloqueig i unes noves eleccions.

Unes eleccions que se celebrarien a l'octubre amb Carles Puigdemont ja a Catalunya i amb un nou candidat a ERC, probablement Oriol Junqueras. La prioritat de Junts és aprofitar la feblesa actual dels republicans per formar ara un govern i, gràcies a l'abstenció del PSC, governar en minoria amb la supeditació d'Esquerra. Tot i això, ERC ja ha dit que anirà a l'oposició i no es planteja entrar en cap govern.

La darrera batalla Junqueras-Puigdemont?

Un sector de l'independentisme demana noves eleccions amb una candidatura unitària, o bé amb Puigdemont liderant un partit més ampli i transversal, o bé amb la reedició de Junts pel Sí. Però l'ombra d'Oriol Junqueras fa poc viable aquesta opció, ja que el president de ERC representa el sector més bel·ligerant amb Junts. El més probable, des d'aquesta perspectiva, és que si hi ha noves eleccions assistim a un darrer enfrontament cara a cara entre Junqueras i Puigdemont.

Muntatge amb un primer pla d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, tots dos amb cara seriosa

ERC ha estat qui ha sortit més malparat del correctiu electoral, i ja s'ha cobrat la primera víctima amb la dimissió de Pere Aragonès. Però tampoc les coses han sortit com esperava Puigdemont, que només ha sumat dos escons i n'ha quedat set del primer, Salvador Illa. S'ha demostrat que l'estratègia de Puigdemont de tornar a l'antiga convergència no ha funcionat, i ara demanen que obri el partit en lloc de tancar-lo.

El que sembla evident és que la patacada de diumenge ha desfermat els nervis en el processisme, que ara busca la manera de salvar-se la desesperada. Sembla que la unitat de moment queda lluny, perquè Puigdemont entén per unitat la submissió d'ERC i els republicans no contemplen la unitat mentre que Junqueras porti les regnes. En aquestes condicions, el bloqueig serviria només per allargar l'agonia d'una Catalunya ingovernable.

➡️ Política

Més notícies: