Imatge de dos agents dels Mossos d'Esquadra detenint a un home
POLÍTICA

Creixen més d'un 50% les detencions per homicidis a Catalunya en només sis anys

Noves dades, demanades per Vox, confirmen la tendència a l'alça que pateix Catalunya respecte la delinqüència. Interior es nega a donar la nacionalitat dels detinguts


El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, no es cansa mai de repetir que "Catalunya és un lloc segur". I per reforçar-ne la tesi, compara les dades sobre la delinqüència a Barcelona i la resta del territori català respecte a altres ciutats importants o altres països propers. És un gir en el discurs bonista que hi ha hagut sempre a Catalunya.

Fa un temps, el relat bonista català repetia una vegada i una altra que no hi havia cap problema amb la inseguretat. Que tot era una "percepció de la inseguretat" per part dels ciutadans. Però ara, les dades ja evidencien que, de “percepció”, res de res. Que els fets delictius han crescut considerablement en els darrers anys. I que, més enllà de comparatives amb altres ciutats o països, la tendència que pateixen alguns indicadors relacionats amb la delinqüència a Catalunya són especialment preocupant.

Més d'un 50% de detencions per homicidis en els darrers sis anys a Catalunya

En sis anys, les detencions per homicidis a Catalunya han crescut més d'un 50%. Així ho admet la mateixa Conselleria d'Interior de la Generalitat, que ha facilitat aquestes dades després d'una petició de Vox. En un document al qual ha tingut accés E-Notícies, el Departament dirigit per Joan Ignasi Elena exposa que l'any 2022 es van arrestar 354 persones per casos relacionats amb aquest tipus de delicte. El 2017, la xifra va ser de 235 arrestos: l'augment és del 50,64% en poc més d'un lustre.

Joan Ignasi Elena, durant una sessió al Parlament

Segons les dades sol·licitades per Vox al Departament d'Interior i a les quals ha tingut accés E-Notícies, en el període 2017-2022, les detencions per homicidis a Catalunya han anat augmentant any rere any. Només hi ha l'excepció del 2020, en què hi va haver confinament i restriccions per la Covid-19, i van baixar lleugerament respecte a l'any anterior. Això sí, n'hi va haver fins i tot més que el 2018 i el 2019.

2017: 235

2018: 243

2019: 304

2020: 290

2021: 326

2022: 354

La Generalitat es nega a donar la nacionalitat dels detinguts

Com és habitual, el Govern de la Generalitat s'ha negat a especificar la nacionalitat dels detinguts per homicidis. En la resposta a la petició de Vox a què ha tingut accés E-Notícies, el Departament d'Interior s'excusa, afirmant que "aquesta informació no és rellevant". Es tracta d'una pràctica recurrent d'aquesta Conselleria i de tot l'Executiu en general i que, des de Vox, ja han assenyalat més d'una vegada que ho fan per “amagar” una realitat que no volen mostrar a la població.

➡️ Política

Més notícies: