Primer pla d'Ada Colau aplaudint i somrient lleugerament
POLÍTICA

Ada Colau s'aferra a la cadira

Després de quedar-se sense ministeri al nou govern, l'exalcaldessa de Barcelona també perd el seu possible substitut al capdavant dels Comuns. El seu futur és a l'aire, a l'espera de les negociacions amb Jaume Collboni


El 2019, Ada Colau va perdre les eleccions, però gràcies als vots de Manuel Valls va poder revalidar el seu lloc com a alcaldessa. El 2023, les urnes li van tornar a donar l'esquena i no va tenir més remei que cedir els seus vots a Jaume Collboni per evitar que Xavier Trias aconseguís les regnes de l'Ajuntament.

Tot i els seus esforços per fer un “pacte progressista” amb PSC i ERC, de moment Collboni no es mou. No té pressa. I més ara que el panorama polític li permet mirar tant BComú com Junts per conformar un govern estable a la capital catalana.

Més complicada és la situació d'Ada Colau després de quedar-se sense ministeri. Ella diu que hi va renunciar, encara que mai no sabrem si realment va ser així o va arribar a ser vetada per Junts en les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez. El cas és que ara, l'exalcaldessa s'està quedant sense opcions. Les sortides que té són, per una banda, intentar pactar amb el PSC i seguir instal·lada a les institucions quatre anys més. També es pot quedar a l'oposició durant tot el mandat. O, també, donar per finalitzada la seva etapa com a política professional.

Muntatge fotogràfic d'Ada Colau Mirant Jaume Collboni

De moment està optant per aferrar-se a la seva cadira, això sí, a l'oposició. Desitja -i així ho ha remarcat en públic en nombroses ocasions- entrar a formar part del govern Collboni com a sòcia minoritària. Però no és clar que l'actual alcalde hi accedeixi. Primer, perquè ja ho podria haver fet. I segon perquè els primers mesos del mandat de Collboni s'han caracteritzat per distanciar-se d'alguns dels projectes estrella de Colau.

A més, hi ha una altra qüestió a tenir en compte. Colau, ara mateix, no té un clar relleu dins dels Comuns. Un dels més ben posicionats era Jordi Martí, però se n'ha anat de número 2 d'Ernest Urtasun al ministeri de Cultura. L'única cara amb capacitat de poder substituir-la és Janet Sanz, històrica dirigent d'Iniciativa per Catalunya i política professional, que ha tingut els seus més i els seus menys amb Colau.

La incertesa dins del seu partit i les possibilitats obertes als pactes que en algun moment ha d'afrontar Jaume Collboni han provocat que Ada Colau, de moment, aposti per agafar-se a la butaca.

➡️ Política

Més notícies: