Gabriel Rufián, seriós amb els braços oberts, al congrés dels diputats
POLÍTICA

Nova baralla entre Junts i Gabriel Rufián: 'Espanyolisme lingüístic'

El portaveu d'ERC envia un dard a Junts i Francesc de Dalmases respon amb la qüestió lingüística i l'acusa 'd'espanyolisme'

Comencen les reaccions dins de l'àmbit processista als acostaments entre el PP i els Junts. Gabriel Rufián aprofita l'ocasió per tornar-li a Junts la crítica de tots aquests anys que els republicans són traïdors per pactar a Madrid. El diputat de Junts, Francesc de Dalmases, ha respost amb el tema de l'idioma.

Rufián i els traïdors

Intermitentment, el processisme canvia d'enemic íntim. De vegades és l'unionisme i de vegades són els altres partits processistes. I segons les relacions d'ERC i Junts, la unitat de l'independentisme sembla irreal. És més, l'independentisme sembla un espai compartit per necessitat per només lluitar per les institucions autonòmiques

En aquest sentit, l'acusació més comuna és la de “traïdors”. A conveniència, els d'ERC anomenen traïdors els de Junts i viceversa. Hi ha fins i tot una facció unilateral i desenganyada que considera traïdors a tots. En aquesta ocasió, però, el tema va de Junts i ERC i de les informacions recents sobre l'acostament de Feijóo a Junts.

Segons el que s'ha publicat, Feijóo hauria dit que ell estaria disposat a indultar els líders independentistes si hi hagués penediment. En realitat això no és una gran novetat. És ben sabut que el líder dels populars defensa un cert acostament a les forces nacionalistes.

El mediàtic portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, no ha deixat passar aquesta ocasió i ha tornat els cops a Junts. Recordem que, durant els darrers anys, Junts ha criticat amb duresa els pactes d'ERC amb Madrid. Abans de les eleccions generals, per exemple, l'expresident Puigdemont va dir que ell no va entendre mai que ERC secundés les investidures de Sánchez.

Resposta de Dalmases

El missatge de Rufián mostra amb claredat quina és la diferència de plantejaments ideològics entre Junts i ERC. Els republicans han defensat el pragmatisme d'aconseguir “avenços socials i nacionals” i, abans de tornar a la política, Junts acusava ERC precisament d'això. D'aconseguir avenços per a Espanya i no per a la independència de Catalunya.

Per això, Gabriel Rufián ha estat assenyalat de vegades com un espanyolista 'de facto', començant pel fet que habitualment s'expressa en espanyol. El diputat de Junts, Francesc de Dalmases, ha respost al missatge de Rufián usant el tema lingüístic:

“Ell no salvarà la llengua perquè no ho considera important, a nosaltres ens toca fer-ho”, diu Dalmases. Aquest és un exemple de com la qüestió nacionalista – lingüística particularment – adquireix protagonisme davant la proximitat de les eleccions. Durant aquest any cal esperar una reanimació electoralment interessada del debat nacionalista entre ERC i Junts.

➡️ Política

Més notícies: