Muntatge de Carles Puigdemont, Putin i Victor Terradellas
POLÍTICA

L'exdirigent de Junts desmunta la defensa de Puigdemont: sí que hi va haver contactes amb Rússia

L'exsecretari de relacions exteriors de Convergència, Víctor Terradellas, explica com van ser les negociacions amb el Kremlin i diu que van quedar en res

Les últimes declaracions del que fos membre de Convergència, Víctor Terradellas, reflecteixen força bé el que han estat les relacions del procés amb Rússia. Un intent de jugar a la política internacional d'alt nivell que no va sortir bé. En qualsevol cas, les declaracions de Terradellas compliquen la idea que Junts no va tenir cap contacte amb Rússia.

Contactes “anecdòtics”

A més de la decisió dels fiscals, l'últim problema que Puigdemont té sobre la taula és l'anomenada trama russa. Se saben coses disperses i res no és del tot clar, però sí que hi va haver contactes. El que va ser secretari de relacions exteriors de Convergència, Víctor Terradellas, ho va admetre al seu dia i ara ho ha tornat a fer a Catalunya Ràdio.

Això complica la defensa de Puigdemont. Encara que al final pugui quedar en res, el jutge Aguirre veu indicis d'un presumpte delicte d'alta traïció. Per això en va allargar la instrucció sis més, per aclarir la situació.

Terradellas ha fet un dibuix força precís del que van ser les relacions internacionals del procés. Bàsicament, un intent de jugar a la primera divisió de la política i que no va sortir bé. Europa va donar l'esquena al procés i, segons Terradellas, els contactes amb el Kremlin van quedar en “pura anècdota”:

Declaracions de Terradellas davant el jutge el 2022

Ara bé, el 2022, Terradellas va declarar davant del jutge i va dir que durant la presidència de Puigdemont hi va haver una reunió amb emissaris russos. Emissaris que van oferir 10.000 soldats i finançar una eventual república catalana amb criptomonedes.

Terradellas va destacar que Puigdemont va sortir de la reunió sense donar credibilitat a la promesa i dient que era una “broma de mal gust”. Així mateix, els emissaris van oferir a Puigdemont una videotrucada amb el president Putin que mai no es va realitzar.

El tema és que aquests contactes poden complicar el camí de l´amnistia. El jutge de Barcelona ha tingut accés a aquesta informació i s'ha vist en l'obligació d'allargar la instrucció. Un altre assumpte és si acaba considerant com a delicte d'alta traïció tots aquests contactes que, segons Terradellas, van ser idèntics als que es van establir amb altres països.

➡️ Política

Més notícies: