Els Correbous divideixen Catalunya
El Parlament obre la porta a prohibir els correbous més agressius mentre les Terres de l'Ebre alcen la veu
El Parlament de Catalunya votava aquesta setmana una proposició de la CUP i En Comú Podem que buscava tramitar la prohibició de tres tipus de correbous, els més agressius. El text va comptar amb esmenes a la totalitat de Vox i el PP i el vot contrari de Ciutadans, però va aconseguir tirar endavant. Es va aprovar amb els equilibris del PSC, que es va abstenir en bloc, i ERC i Junts, que van donar llibertat de vot als diputats.
La intenció de les tres grans formacions catalanes era no enfadar ningú. Fa anys que els animalistes persegueixen aquesta prohibició, mentre que molts ciutadans de les Terres de l'Ebre els defensen a capa i espasa. I, normalment, quan busques no enfadar ningú, acabes emprenyant tothom.
En aquest sentit, el Govern de Pere Aragonès ha optat per una estratègia semblant. "Si els interessa saber la meva posició com a president del país, doncs tindran l'oportunitat de preguntar-m'ho", va dir el president. La seva portaveu, Patricia Plaja, es va limitar a respondre hores abans que el Govern "està absolutament compromès amb el benestar animal".
Les Terres de l'Ebre s'enfaden
La decisió del PSC, Junts i ERC permet que els correbous tornin a ser debat al Parlament i a la societat catalana. La sensació de molts ebrencs és que des de Barcelona es desconeix la realitat del sud de Catalunya, oblidat la major part del temps des de les administracions. És evident que no tots els ciutadans de les Terres de l'Ebre estan a favor dels correbous, però hi ha un corrent majoritari.
Un bon exemple n'és Albert Salvadó, delegat del Govern a l'Ebre i d'ERC. Va ser dels primers polítics de la zona a sortir just abans de la votació al Parlament i es va mostrar molt crític.
Per a Salvadó, el debat al Parlament va ser "una absoluta falta de respecte". "No es pot portar una votació que només ens afecta a nosaltres sense haver parlat amb les Terres de l'Ebre. Ens mereixem aquest respecte". El delegat va voler recordar que aquesta zona va ser la primera a abordar el debat del benestar animal.
Qui també va alçar la veu va ser l'alcalde de la Ràpita Javier Reverté, que es va presentar pel PSC. En declaracions a La 1, va ser encara més categòric: "No estem d'acord per a res. No poden jugar amb les tradicions i l'ADN de tot un territori". L'alcalde es va alinear amb Salvadó, d'ERC, manifestant que ja es té en compte el benestar animal.
Hi ha, doncs, una sensació generalitzada a les Terres de l'Ebre de menyspreu i d'incomprensió. El debat fora d'aquestes comarques, en canvi, no hi té res a veure, potser perquè per entendre alguna cosa hom necessita viure-ho i comprendre-ho. El relat a Barcelona s'alinea clarament amb els animalistes, com ho demostra Pilar Rahola, que demana que es prohibeixin tota mena de correbous. També l'actor Joan Lluís Bozzo o Josep Lluís Alay, que segueixen el mateix discurs que Rahola.
De moment, tant Esquerra, com Junts i el PSC no han confirmat què faran quan toqui mullar-se i votar a favor o en contra de la prohibició. La política hauria de ser un acte adult, on cada partit assumeix les decisions i no intenta que tots estiguin contents. En teoria, és clar.
Més notícies: