Imatge d´arxiu d´una festa de correbous a l´Ampolla, Catalunya
POLÍTICA

Els Comuns i la CUP volen prohibir els correbous ja

Tots dos partits presentaran una proposició de llei la setmana que ve

Jéssica Albiach, presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem, ha anunciat aquest dimarts 17 d'octubre que la seva formació i la CUP presentaran una proposició de llei per acabar amb els correbous. L'objectiu del text és que Catalunya prohibeixi les festes amb bous, que se celebren sobretot a les Terres de l'Ebre. Per als comuns, la "sensibilitat" ha canviat des de la llei del 1988.

"La tradició no pot ser una excusa per justificar actes que generin patiment als animals", ha manifestat des del Parlament Albiach. De moment, la proposta de llei té el suport de la CUP. Les dues formacions consideren que ja "no té sentit que es facin servir animals com a element de diversió" en ple 2023 i busquen altres suports.

Tant el PP com Vox han presentat una esmena a la totalitat a aquesta proposta de llei. Només prosperarà, doncs, si dos dels tres grans partits votessin a favor. ERC, Junts i el PSC hauran de decidir el sentit del vot, però a priori sembla molt difícil que el text prosperi i la proposta no sigui vetada.

Fa 13 anys el Parlament de Catalunya va utilitzar una doble vara de mesurar per prohibir les curses de braus i mantenir els correbous. Fa un any, quan va tornar a existir un debat sobre aquestes festes que encara se celebren, Pere Aragonès va llançar pilotes fora. El president va assegurar que per prohibir les festes amb bous, “s'ha de treballar conjuntament amb els ajuntaments. Si és vist com una imposició de Barcelona, no ho aconseguirem”.

El cas és que ERC compta amb molts vots a les Terres de l'Ebre i manté, per exemple, l'alcaldia d'Amposta i l'Ametlla de Madr. El PSC governa ara a La Ràpita i Junts continua sent la primera força a Tortosa tot i no governar. Els tres partits tenen una implementació al sud de Catalunya important i no tenen gaire intenció d'iniciar un nou incendi ara mateix.

Només els Comuns i la CUP, amb escàs pes a les Terres de l'Ebre, es mostren partidaris ferms de prohibir ja els correbous. A Catalunya el 3% dels municipis compten amb festes amb bous. La intenció d'aquests dos partits és acabar amb els bous embolats, els capllaçats i els bous a la mar.

Pla general del Parlament de Catalunya amb els diputats votant una moció

EL Parlament ja va aprovar una proposta el 2019

Fa quatre anys, el Parlament de Catalunya ja va aprovar una proposta per acabar amb els correbous a Catalunya. Ho va fer, això sí, amb 50 vots a favor, 17 en contra i 61 abstencions. La proposta no era vinculant i instava el Govern "a canviar la llei amb l'objectiu que les diferents modalitats de correbous es deixin de celebrar a Catalunya". Quatre anys després els Comuns, que van ser els que van presentar aleshores la proposta, volen llançar una proposició de llei de la mà de la CUP.