Cop judicial a la web de l'ANC que cridava al boicot d'empreses a Catalunya
L'Audiència Nacional desestima el recurs de l'entitat independentista perquè considera que es van sobrepassar tots els límits de la llibertat d'expressió
Durant els anys àlgids del procés, el boicot empresarial va ser una de les estratègies de pressió de l'independentisme per assolir les seves aspiracions. En aquest context, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va impulsar el web Consum Estratègic per afavorir unes empreses i perjudicar-ne d'altres. Ara, l'Audiència de Barcelona ha ratificat el tancament d'aquesta pàgina argumentant que es van sobrepassar tots els límits de la llibertat d'expressió.
El tancament de la web va ser decretat pel jutjat mercantil a instàncies de Foment del Treball. Però l'Assemblea Nacional Catalana va presentar un recurs que l'Audiència de Barcelona acaba de desestimar. Consum Estratègic era un cercador d'empreses compromeses amb la causa catalana, però a més, segons la justícia, cridava al boicot d'empreses contràries al procés.
La pàgina va ser creada el 2018, quan Elisenda Paluzie presidia l'ANC, i la justícia obliga ara a mantenir-la tancada i no tornar a emprendre la campanya. L'ordre judicial confirma el clima advers en què es van haver de moure diverses empreses durant anys a Catalunya. La justícia dóna la raó a Foment del Treball, malgrat que segons l'Assemblea no hi va haver mai una campanya de boicot.
No va ser llibertat d'expressió
Segons l'Audiència Nacional, l'ANC no es pot emparar en la llibertat d'expressió. L'entitat “no es va limitar a donar una opinió sobre determinades empreses per informar sobre la major o menor conveniència de continuar contractant o consumint els seus productes”. Per contra, “va organitzar una campanya en què va requerir posar fi a les relacions contractuals amb les empreses boicotejades”.
L'Audiència Nacional desestima el recurs de l'ANC perquè considera que "les conductes de la campanya van molt més enllà del dret a la llibertat d'expressió". El tribunal justifica la limitació de la llibertat dexpressió per protegir la llibertat dempresa i leconomia de mercat. La sentència és molt clara perquè considera que hi va haver una campanya de boicot que va perjudicar unes empreses per motius ideològics.
L'ANC va argumentar que l'objectiu era fomentar el consum ètic i responsable, però els jutges consideren que no es guiaven per criteris d'eficiència o de mercat sinó ideològics. “La campanya estava dissenyada per produir una greu disfunció al mercat per alterar els termes de competència”, diu la sentència. És a dir, que hi va haver un intent deliberat de perjudicar uns productors concrets perquè no recolzaven la causa independentista.
El Procés i la ruïna econòmica
El Procés va generar una atmosfera de conflictivitat social i d'inseguretat jurídica que va portar milers d'empreses a abandonar la seu a Catalunya. El processisme ha sostingut sempre que no van ser tantes empreses, i que en tot cas va ser una operació d'Estat per perjudicar l'independentisme. La realitat és que a Catalunya es va crear un clima irrespirable que va afectar greument l'economia i la lliure competència empresarial.
Recentment, Junts va proposar multar les empreses que van abandonar Catalunya durant el Procés, causant una vegada més la indignació al món empresarial. Les pressions a empreses segueixen a la Catalunya postprocés, on el boicot continua sent una estratègia més de pressió. Els empresaris temen que la reactivació del Procés després de l'amnistia els torni a condemnar a la ruïna econòmica i l'exili.
Més notícies: