Muntatge de Feijóo, Puigdemont i Sánchez
POLÍTICA

Un altre cop de volant de Carles Puigdemont: ara flirteja amb el PP

Junts augmenta la pressió sobre el PSOE


Junts per Catalunya no sap on va, i els seus darrers moviments són una clara evidència. Primer, Toni Comín va admetre que han aparcat la via unilateral per explorar el referèndum acordat en el marc de la Constitució. Ara, Puigdemont hauria amenaçat d'aliar-se amb el PP per a una moció de censura contra el PSOE.

La informació ha estat difosa pel portal Politico, especialitzat en política europea. Segons afirmen, Puigdemont va confessar les seves intencions a Manfred Weber, president del grup popular al parlament europeu, en una breu trobada a Brussel·les. “Puigdemont va explicar a un sorprès Weber que es podria aliar amb el PP per enderrocar el Govern de Pedro Sánchez amb una moció de censura”.

Segons aquest mitjà, el líder de Junts va afirmar que “si no hi ha avenços suficients amb el PSOE en les negociacions per al reconeixement de Catalunya com a nació, podríem votar amb el PP per tombar els pressupostos de Sánchez”. Es tractaria d'un nou cop de volant de Junts, que no acaba de saber per on tirar.

Sense una estratègia clara

A més, segons aquesta informació, tant Comín com Puigdemont van traslladar a Weber la seva confiança en l'encaix legal d'un referèndum a la Constitució espanyola. Una cosa que el mateix Toni Comín va confirmar ahir, en una entrevista al Cafè d'Idees. Amb això, confirmen l'aposta de Junts per un referèndum pactat amb l'Estat, cosa que implica abandonar de facto la via unilateral.

L'exposició de Toni Comín va reflectir la manca d'una estratègia clara per part de Junts, que es troba en una cruïlla. D'una banda, va reivindicar la “legitimitat” del mandat del referèndum de l'1 d'octubre del 2017, que implica la via unilateral. Però per altra banda, va reconèixer que han “aparcat” aquesta via, per centrar-se en el referèndum acordat.

La seva relació amb el PSOE també és erràtica, perquè d'una banda assumeixen la necessitat de garantir l'estabilitat del govern. I per altra banda amenacen amb una moció de censura a mitja legislatura. Cal recordar que el PSOE va posar l'estabilitat de la legislatura com a condició per aprovar la llei d'amnistia.

Va de farol?

No és la primera vegada que Junts per Catalunya amenaça el PSOE de trencar el pacte si no es compleixen els acords. Fins ara semblava una simple gesticulació per marcar un perfil dur davant de la submissió d'ERC als socialistes. Però si la informació de Politico és certa, canviaria les coses.

Puigdemont hauria traslladat les seves intencions en una conversió privada i amb un to de confidencialitat. Això demostraria, a priori, que l'expresident no va de farol i que es planteja realment la possibilitat de prémer el botó nuclear. La pregunta ara és què guanya i què perd Junts amb tot això.

La caiguda del Govern de Pedro Sánchez permetria a Puigdemont guanyar punts davant d'un electorat independentista que li demana bloquejar la política espanyola. Però també donaria un panorama incert per al seu partit. Amb el processisme en plena crisi, el Govern PSOE-Sumar permet a ERC i Junts sobreviure còmodament un temps més.

Patata calenta per a Feijóo

Si finalment Puigdemont complís la seva amenaça, la patata calenta estaria en mans de Feijóo. I no és poca cosa, perquè el líder dels populars tindria el dilema de si renunciar a qualsevol pacte amb els independentistes o fer caure el Govern de Pedro Sánchez. El líder dels populars es juga la credibilitat.

Alberto Núñez Feijóo de perfil amb cara de circumstàncies

Votar conjuntament amb Junts per Catalunya podria posar en qüestió el que va afirmar Feijóo mateix en el discurs d'investidura. El gallec va dir que a diferència de Pedro Sánchez, ell no estava disposat a travessar algunes línies. Però, estaria disposat a fer-ho si la recompensa és la caiguda del govern?

El president del PP ja va tenir una rebel·lió interna pel seu flirteig amb els independentistes catalans després de les eleccions del 23-J. Tornar a flirtejar amb ells, encara que sigui per fer caure Sánchez, seria problemàtic. De moment, Puigdemont ha obert la caixa dels trons, el mateix dia que s'obre oficialment la legislatura.

➡️ Política

Més notícies: