Interior d´una mesquita amb catifes vermelles i columnes decoratives
POLÍTICA

Cop judicial a l'imam salafista que va ser expulsat d'Espanya per ser 'un perill'

Risc de seguretat i manca d'integració: Europa dona la raó a l'Audiència Nacional i ratifica l'ordre d'expulsió

La justícia europea ha donat la raó a la justícia espanyola. Segons el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), l'imam que va ser expulsat d'Espanya el 2019 és “un perill per a la seguretat nacional”. D'aquesta manera, el tribunal europeu rebutja les al·legacions que l'imam havia presentat contra el seu ordre d'expulsió.

Manca d'integració

De moment, no ha transcendit la identitat d'aquest imam. Només se sap que respon a les inicials de 'RT' i que va actuar a la localitat andalusa d'El Ejido. Va arribar a Espanya l'any 2021, acompanyat de la seva dona i de quatre fills.

Vuit anys després, la Secretaria d'Estat de Seguretat, Ministeri de l'Interior, en va ordenar l'expulsió. El Ministeri de l'Interior va argumentar que aquest individu protagonitzava “activitats contràries a la seguretat nacional” i que era “promotor” del salafisme. Així mateix, l'imam “mantenia contactes amb dues persones que havien estat sospitoses de terrorisme i detingudes”.

Un agent de Policia Nacional d'esquena

Després de la seva expulsió, aquest imam va recórrer la decisió, al·legant “manca de motivació” per part d'Interior. De la mateixa manera, va al·legar vincles familiars i laborals. És a dir, dret d'arrelament.

L'Audiència Nacional va rebutjar el recurs i va considerar fundades les raons del Ministeri de l'Interior. Entre aquestes, el nucli familiar de l'imam tenia pràctiques manifestament integristes. El tribunal va assenyalar que la seva dona encara no parlava espanyol, que “mai” sortia sola i que feia servir el niqab durant tot l'any.

Europa estableix un precedent per a un cas polèmic a Catalunya

I la novetat sobre aquest cas és que el Tribunal Europeu de Drets Humans ha confirmat les sospites de l'Audiència Nacional. Segons els jutges europeus, la justícia espanyola va fer una “ponderació detallada” del cas, amb “raons pertinents i suficients”.

A més del risc en matèria de seguretat, per al tribunal europeu també ha pesat la manca d'integració manifesta de l'imam. En aquest sentit, considera bones les referències de l'Audiència Nacional a les pràctiques de la seva dona i del cercle social en què es movia aquest subjecte.

Aquesta decisió del TEDH arriba poc després de la polèmica que hi va haver a Catalunya pel Congrés Nacional Islàmic. Al final, aquest congrés no es va celebrar per pressions de “l'extrema dreta”, van dir els organitzadors. Entre els ponents (telemàtics), destacava el cas de Mohammad Said Badaoui, antic resident a Reus.

Homes en una manifestació amb banderes al fons.

El 2022, Badaoui també va ser expulsat d'Espanya per vincles amb el salafisme. Així ho va establir el Ministeri de l'Interior i l'Audiència Nacional. Segons va exposar la policia, Badaoui era responsable de "l'augment del radicalisme a la regió de Tarragona a causa del seu discurs".

Amb el seu advocat, Benet Salellas, exdiputat de la CUP, Badaoui té recorregut tant l'ordre d'expulsió com la denegació de la nacionalitat.

Ara com ara, la justícia no s'ha pronunciat. En cas que l'Audiència Nacional ratifiqui l'expulsió, és possible que Badaoui apel·li a la justícia europea. En aquest cas, hi hauria el precedent que hem conegut aquesta setmana.

➡️ Política

Més notícies: