Milers de persones manifestant-se a Barcelona amb banderes espanyoles, catalanes i europees

POLÍTICA

Convoquen una manifestació contra l'amnistia a Barcelona

Líders polítics com Ignacio Garriga i Daniel Sirera criden a la mobilització convocada per les entitats de la socied


Amb el lema "no a l'amnistia, no a la impunitat", diverses organitzacions han convocat una manifestació aquest diumenge, 10 de març, a Barcelona. Entre els convocants hi ha S'ha Acabat, Revuelta, Denaes, Somatemps i Convivència Cívica Catalana. Dissabte també s'ha convocat una mobilització a Madrid, que sortirà a les 12 de la plaça Cibeles.

La manifestació de Barcelona s'ha anunciat aquest dijous, el mateix dia que la Comissió de Justícia va aprovar la llei d'amnistia als activistes i dirigents del Procés. La nova llei incorpora les esmenes d'ERC i Junts i ha estat aprovada amb els vots a favor del bloc d'investidura. Després de l'aprovació s'han convocat mobilitzacions de protesta a les dues principals ciutats, Barcelona i Madrid.

La intenció del PP i Vox i les seves associacions afins és recuperar les mobilitzacions contra l'amnistia de l'any passat, que van culminar l'anomenat novembre nacional. En aquest nou context, Vox ha demanat una mobilització de la societat civil per frenar el cop d'Estat. També ha apel·lat a un front comú d'oposició, malgrat que la distància entre els dos partits de la dreta és cada vegada més gran.

Tornen les mobilitzacions contra l'amnistia

Aquest dissabte entitats com Fòrum Llibertat, Neos, Denaes i Convivència Cívica Catalana han convocat una manifestació a la Plaça Cibeles de Madrid. Rosa Díez, d'Unión 78, ha cridat tots els ciutadans a sortir al carrer per “frenar el cop com vam fer el 23-F”. Segons ha dit, “urgeix que actuem contra el cop que es perpetra des del Govern mitjançant una llei corrupta i democràtica”.

El líder del grup parlamentari de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, s'ha dirigit aquest dijous als catalans. "S'ha consumat la traïció de Pedro Sánchez als espanyols", ha afirmat, "el PSOE s'ha convertit en un nou partit separatista més". Garriga ha fet una crida a la mobilització de tots els espanyols, especialment a Catalunya.

Imatge de la manifestació convocada contra l'amnistia a la plaça Colon de Madrid el 29 d'octubre del 2023

Diumenge tindrà lloc la manifestació a Barcelona, convocada per diverses entitats de la societat civil contra l´amnistia. La manifestació arrencarà a les 12 de la plaça Sant Jaume. Entre els polítics que han difós i han donat suport a la protesta hi ha Daniel Sirera, president del PP de Barcelona, que ha cridat a "defensar l'Estat de Dret i la igualtat de tots els espanyols".

PP i Vox, diferents estratègies

Vox ha demanat al PP que utilitzi la majoria absoluta al Senat per bloquejar la llei d'amnistia mentre truca a la mobilització als carrers. La seva estratègia s'allunya del pla del Partit Popular per frenar l'amnistia, que consisteix en un doble front. D'una banda denunciar la llei a les institucions europees, i de l'altra emprendre una ofensiva judicial amb recursos als tribunals.

El PP tampoc descarta encapçalar noves manifestacions per capitalitzar el descontentament dels espanyols amb el Govern de Pedro Sánchez. Però l'agitació als carrers no és un territori on els populars se sentin còmodes, ni n'és la prioritat. A Gènova no es volen tornar a veure a les polèmiques concentracions de Ferraz, protagonitzades per elements de l'extrema dreta i amb conats de violència.

A Vox veuen amb preocupació com el PP es dispara a les enquestes mentre les seves expectatives electorals es redueixen. Per això els últims dies han pujat el to de les seves crítiques al PP, a qui identifiquen amb el PSOE. Ara els de Santiago Abascal volen tornar a prendre la iniciativa als carrers per recuperar impuls a la seva competència amb els de Feijóo.

➡️ Política

Més notícies: