Artur Mas amb Carles Puigdemont donant-se la mà amb fotògrafs al seu voltant
POLÍTICA

D'Artur Mas a Puigdemont: Quins polítics processistes es beneficiaran de l'amnistia?

Des del 9-N fins a l'1-O: la llista d'amnistiats és un 'déjà vu' de les cares més conegudes del procés

Comença la cascada de l'amnistia. Un cop aprovada la llei pel Congrés dels Diputats, comença la següent fase. Ara, la pilota és a la teulada dels tribunals i això posarà a prova la solidesa del redactat. Els seus impulsors ho sabien i han procurat fer una la llei el més blindada possible. Una ensopegada amb la justícia europea seria un dur cop de credibilitat.

Per motius obvis, el més interessat en l'aplicació immediata de la llei és l'expresident Carles Puigdemont, la intenció del qual és passar a ser president Carles Puigdemont. En funció del que decideixin els tribunals i el mateix interessat, podríem tenir de tornada a Puigdemont el proper 25 de juny. O aquest va ser almenys el seu compromís: acudir de cos present a un debat d'investidura que, d'altra banda, ja comença a organitzar per passar-li al davant Salvador Illa.

Al marge del cas de Puigdemont, hi ha tota una llista de persones més o menys conegudes que es veuran beneficiades de la llei d'amnistia. I és que cal tenir present que l'amnistia es remunta fins al 9N: són molts anys de procés els que s'hi inclouen. En total, es calculen entre 370 i 420 persones amnistiades.

Una llista extensa

Assenyalar els noms dels amnistiats torna una imatge instantània del que va ser el procés. En línies generals, es pot diferenciar entre tres grups quan es tracta de polítics.

Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Josep Rull demanant l'amnistia el 2021

El dels líders: Puigdemont, Junqueras i Mas, principalment. El dels pròfugs: Toni Comín, Clara Ponsatí, Marta Rovira, Anna Gabriel o Lluís Puig. El dels condemnats: Romeva, Forcadell, Serret, Dolors Bassa, Joaquim Forn o els dos ‘Jordis’. I, finalment, el de la logística i el cercle operatiu dels líders: Josep Lluís Alay, Miquel Buch, Xavier Vendrell, Lluis Escolà, Lluís Salvadó, Natàlia Garriga o Josep Maria Jové. La llista de polítics amnistiats és proporcionalment extensa, doncs, a les cares més conegudes de la política catalana dels últims anys.

Ara bé, una part molt nombrosa dels amnistiats no són polítics. Aquí hi ha, per exemple, els centenars d'activistes i manifestants que van acabar processats d'alguna manera, la majoria per aldarulls i delictes contra l'autoritat. Segons el col·lectiu Alerta Solidària, hi ha al voltant de 419 persones afectades que no són càrrecs polítics o administratius de cap mena. Aquí es comptarien persones que van estar relacionades amb el Tsunami, els CDR o els moments més durs de les protestes.

➡️ Política

Més notícies: