Plànol curt de la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà, al Palau de la Generalitat, 4 de maig de 2023
POLÍTICA

ERC encara ven una Catalunya independent

Laura Vilagrà confia que 'en pocs anys puguem deixar de fer balanç de l'autogovern imposat per l'Estat'

Si algú encara pensa que l'amnistia és la solució definitiva per acabar amb el conflicte a Catalunya, s'equivoca. La consellera de la Presidència Laura Vilagrà ho ha deixat clar avui: creu que l'opció “preferida” dels catalans per “tenir més autogovern” és “la independència”.

A més, espera que "en pocs anys puguem deixar de fer balanç de l´autogovern" i "fer una avaluació de l´acció de govern d´una Catalunya independent".

Les declaracions de la consellera es produeixen en plena guerra per l'hegemonia de l'espai independentista. Els republicans competeixen amb Junts, en el marc de la negociació amb el PSOE per la investidura de Pedro Sánchez. Els últims dies Junts s'ha parlandat mentre que ERC intenta elevar el to.

On ho ha dit?

El fòrum en què va fer aquestes declaracions era certament propici. Es tracta de la presentació de l´Informe de l´Autogovern 2022 que elabora l'Institut d´Estudis de l'Autogovern cada any. Aquest estudi ofereix, explica la Generalitat, “una panoràmica sobre el desenvolupament de l'autogovern a Catalunya al llarg de l'any passat”. El seu objectiu és “proporcionar una anàlisi tan àmplia com sigui possible de l'estat de la qüestió”.

Comparar Catalunya 'amb altres països d'Europa'

La consellera de la Presidència Laura Vilagrà indica clarament el seu desig. El que vol i busca és deixar d'avaluar l'impacte del model autonòmic imposat per l'Estat espanyol perquè Catalunya pugui comparar-se amb altres països d'Europa.

L'acte es va celebrar al Palau Centelles i, després, van intervenir el que va ser diputat d'ERC al Congrés Joan Ridao i la politòloga Berta Barbet. Ridao avui és director, precisament, de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern.

Què va dir Ridao? Que l'estudi fa “una mica de balanç i control des de la perspectiva acadèmica”. Barbet, per la seva banda, va assenyalar que, mentre la confiança dels catalans a la Monarquia, els Tribunals i la UE “és molt baixa”, la confiança a la Generalitat “és la més alta”. El que no va dir és que, en un informe independent elaborat per ESADE, s'indicava que els catalans atorgaven al govern autonòmic un 4,10 i al govern local, un 4,38. A la Unió Europea, per cert, li atorgaven un 4,50.

➡️ Política

Més notícies: