Hemicicle durant una sessió plenària, al Congrés dels Diputats, a 27 de febrer de 2024, a Madrid (Espanya)
POLÍTICA

El Congrés aprova un augment de sou per als diputats: 115 milions d'euros

L'increment ha tirat endavant amb el vot favorable del PSOE i de Sumar, l'abstenció del PP i Vox en contra

El Congrés dels Diputats ha aprovat avui pujar el sou dels diputats un 2,5% el 2024. El pressupost recull una previsió de despesa de 114,8 milions d'euros, quan l'any passat l'assignació va ser de 110,4 milions. La proposta ha estat votada a la Mesa del Congrés, amb els únics vots favorables de PSOE i Sumar

Els comptes aprovats avui contemplen un increment del sou dels diputats, la nòmina dels quals passarà de 3.142 a 3.220 euros mensuals. Es tracta, doncs, d'un increment de 78 euros al mes, que eleva el sou anual a 45.089 euros. A més, cal sumar les dietes i complements, que augmenten la xifra.

L'augment serà incorporat a la Llei de pressupostos generals de l'Estat, que continua pendent d'aprovació. El Govern encara està ultimant la configuració dels comptes, així que l'increment salarial no s'aplicarà fins després de la seva aprovació. A més, els pressupostos inclouen un increment de les retribucions del personal eventual.

55 milions per a despeses de personal

Els diputats del Congrés i el Senat cobren un salari base de 3.142 euros al mes, que ara augmentarà fins a més de 3.200. Reben a més diversos extres i suplements que varien en funció de les seves responsabilitats al congrés. Les retribucions poden arribar fins a 100.000 euros, sense comptar dietes i despeses addicionals.

A més, els diputats reben una assignació per a despeses de la seva activitat parlamentària, que puja a 963 euros a Madrid i 2.018 per a la resta de comunitats. Els complements, les despeses de transport i les dietes acaben d'arrodonir el sou dels representants. La pujada suposa un càrrec extra a la retribució dels pressupostos.

L'augment de la partida de despesa en retribucions inclou un augment del 2,5% del sou per al personal eventual. L'any 2023 es van destinar 50,5 milions d'euros per a despeses de personal, mentre que aquest any l'assignació puja a 55 milions. Les taules del Congrés i el Senat es reuniran avui per debatre els pressupostos generals.

Només PSOE i Sumar han votat a favor

La mesura ha tirat endavant amb els vots a favor del PSOE i Sumar, que tenen majoria a la Mesa del Congrés. El PP s'ha abstingut per discrepàncies amb algunes partides i perquè considera que s'estan fraccionant contractes per fitxar traductors de les llengües cooficials. Vox ha votat en contra i ha criticat la pujada de sou “quan moltes famílies espanyoles no arriben a final de mes”.

➡️ Política

Més notícies: