Muntatge de Salvador Illa al Parlament de Catalunya
POLÍTICA

El 'cas Koldo' arriba al Parlament amb Salvador Illa a l'ull de l'huracà

Ningú sap fins on arriben els tentacles de la trama corrupció i diversos partits ja demanen explicaciones al líder del PSC


Les darreres informacions publicades han posat a l'ull de l'huracà Salvador Illa. L'exministre de Sanitat i líder del PSC va assegurar que el Ministeri no va contractar l'empresa de la trama Koldo. Un informe filtrat de la UCO el desmenteix i asegura que el Ministeri de Sanitat va contractar la trama després de fer-ho el govern balear de Francina Armengol.

Això sí, la mateixa Guardia Civil també apunta que "no es té constància que s'hagi subministrat material sanitari". Davant d'aquestes informacions i dubtes en augment, l'oposició de Vox i Ciutadans demanen que Illa doni explicacions.

Creix el cas Koldo

El cas Koldo està en fase expansiva. És una cosa molt pròpia de la incertesa inicial que acompanya els casos de corrupció. No sap molt bé fins on arriben els tentacles, tots es volen posar fora de perill i mentrestant hi ha una investigació en marxa.

L'exemple paradigmàtic en aquest cas de presumpta corrupció en particular ha estat les Balears. Per les informacions publicades no és del tot clar quina mena de tripijocs va tenir el govern d'Armengol amb la trama Koldo. Es van sentir estafats per les mascaretes, van reclamar tard i malament i van intentar tapar el forat el darrer dia de la presidència d'Armengol. A més de passar-li la factura a Europa, fet que també ha provocat que la Fiscalia europea es fiqui en aquesta història.

El que aquesta situació evidencia és que el Ministeri de José Luis Ábalos era un element radioactiu. Les sospites que s'estenen ara sobre l'expresident de les Canàries, Armengol, el ministre Markasla i Salvador Illa van totes en la mateixa direcció: adjudicar contractes a la polèmica empresa a través del Ministeri d'Ábalos. Per part seva, l'exministre insisteix que ell no entrava en els detalls de l'operativa.

Dubtes sobre Illa

Ciutadans i Vox a Catalunya han sortit ràpidament per posar a l'ull de l'huracà a Salvador Illa, a qui ja li demanen explicacions.

Tuit de Carlos Carrizosa en contra de Salvador Illa pel cas Koldo

Segons les informacions publicades, estaríem davant d'un cas de recomanacions encadenades per tal que l'empresa proveïdora de màscares pogués al·legar mèrits als concursos. El Govern Balear va dir a Sanitat que l'empresa de la trama Koldo els havia donat un servei “satisfactori” quan ara se sap que no va ser així. Alhora, Sanitat va recomanar l'empresa a Interior, dibuixant-se així una trama de recomanacions mútues en què no se sap qui menteix i qui va ser estafat de debò.

Vox i C's demanen la compareixença d'Illa

De moment, l'efecte més immediat per a Illa és polític. C's i Vox demanen la seva compareixença perquè el líder del PSC aclareixi els fets. L'objectiu és comprovar si, com diuen, això no és el 'cas Koldo', sinó el 'cas PSOE'.

Ciutadans ha sol·licitat explicacions a Illa al Parlament de Catalunya, tal com ha explicat el líder de la formació taronja, Carlos Carrizosa.

D'altra banda, Vox ha demanat la compareixença d'Illa al Congrés dels Diputats. El vicepresident del partit, Ignacio Garriga, ha parlat de “trama mafiosa” i ha demanat una comissió de recerca. D'entrada, això penalitza enormement el PSOE a tres mesos vistes de les europees i Illa a un any de les autonòmiques a Catalunya. Atesa la incertesa que hi ha a la política espanyola no se sap com acabarà tot això.

➡️ Política

Més notícies: