Primer pla del nou disseny de la bandera lgtbiq+

POLÍTICA

Condemnen a presó una dona a BCN per publicar missatges considerats 'trànsfobs'

Es tracta d'una sentència pionera perquè castiga per primera vegada el mer fet de negar la identitat de gènere a una per

“Prototip de marieta amb pits”, és l'insult que ha portat una dona a ser condemnada a sis mesos de presó. Així ho ha decidit l'Audiència de Barcelona, que condemna la dona a pagar una indemnització de 3.850 euros per la “intenció d'humiliar la víctima”. L'acusada ha reconegut els fets, i finalment no entrarà a la presó.

La sentència serveix no obstant com a advertència del que pot passar per emetre aquest tipus de missatges a les xarxes socials. Els fets es remunten al 25 de febrer del 2020, quan la dona va penjar una foto de la víctima a Twitter. A l'insult esmentat anteriorment, va afegir que “no suporta que jo sigui dona i em té una inquina antològica”.

El tribunal considera que l'acusada va insultar i humiliar la transsexual, en negar la seva condició de dona per no haver-se operat els genitals. A canvi de no entrar a la presó, haurà de pagar la indemnització i fer un curs digualtat de tracte i no discriminació. Es tracta d'una sentència pionera, perquè per primera vegada es castiga el fet de negar a una persona trans la seva identitat de gènere.

Càstig a les expressions trànsfobes

La sentència conclou que es va produir una vulneració dels drets fonamentals, en “posar en dubte el gènere” de la víctima. Es parla de "tracte discriminatori" i "voluntat de ridiculitzar i menyscabar la dignitat" d'una persona transgènere. "La víctima", segons la sentència, "va quedar exposada davant els que conformaven el cercle social i laboral", ja que no sabien que era una persona transgènere sense els genitals operats.

Fotomuntatge amb una presó de fons i el braç d'una activista amb una bandera associada a la comunitat transsexual

A més, el jutge acusa la dona de publicar diversos missatges a les xarxes socials on “negava a les persones trans sense cirurgia genital el gènere amb què s'identifiquen”. Segons afirma, aquesta dona tenia una obsessió amb les dones trans, que qualificava de “travestis, homes i lesbianes amb penis”. La sentència senti jurisprudència sobre el càstig a les opinions que menyscaven la dignitat de les persones trans.

La transfòbia és el conjunt dexpressions i comportaments que es dirigeixen contra les persones transgènere, la transsexualitat, o la diversitat sexual en general. Es considera que aquests atacs constitueixen un atac a la llibertat i als drets fonamentals de les persones. D'aquí ve la duresa de la sentència, amb fins i tot pena de presó.

Repunt de la violència contra els trans

Olympe Advocats, el bufet legal que ha defensat la víctima, ha proclamat la “victòria” que constitueix aquesta sentència. Una victòria que rau en el fet que "el sol fet de negar la identitat de gènere d'una persona trans sigui punible penalment". Es tracta segons diuen una sentència pionera a Espanya, no per la sentència en si, sinó per l'argumentació.

La primera sentència per transfòbia a Espanya va ser precisament a Catalunya, el 2014. Un tribunal va condemnar una discoteca de Barcelona a indemnitzar dos transsexuals per negar-los l'entrada al local. Des de llavors, la violència contra la comunitat trans ha anat a més. L'any passat, les organitzacions van denunciar un repunt d'aquesta violència, sobretot després de l'aprovació de la Llei Trans.

➡️ Política

Més notícies: