Muntatge amb una foto d'un pla mitjà curt de Yolanda Díaz, Gerardo Pisarello i Aina Vidal aplaudint i una urna de l'1 d'octubre de fons
POLÍTICA

Els Comuns fan marxa enrere amb el referèndum

Sumar va matisar la proposta dels catalans, ara recullen cable i Aina Vidal parla de 'pacte territorial'

Fa uns dies, Sumar En Comú Podem presentava les llistes per a les eleccions al Congrés dels Diputats. En aquest acte, tant Aina Vidal, número 1, com Gerardo Pisarello, número 2, van defensar un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya. Des de la secció catalana del partit de Yolanda Díaz es va afirmar que “Catalunya ha de votar” i que defensaven el mateix que fa 4 anys.

Tot just unes hores després, des de Madrid van matisar les paraules dels representants de Sumar En Comú Podem. Fonts del partit de Yolanda Díaz van voler especificar que al programa electoral no hi hauria la proposta de referèndum d'autodeterminació com a tal. Segons van afirmar, només defensarien una consulta que ratifiqués l'acord que podria sorgir de la taula de diàleg.

Concretament, la proposta de Sumar era una "consulta per a la ratificació d'un acord entre Catalunya i la resta de l'Estat que sorgeixi de la taula de diàleg". Sense concretar més que això, les diferències entre el partit a Madrid ia Catalunya es van quedar aquí. Però ara, Aina Vidal ha tornat a parlar del tema per confirmar la recollida de cable dels comuns.

Muntatge amb un primer pla de Yolanda Díaz somrient i una foto d'una urna del referèndum de Catalunya de l'1 d'octubre del 2017 de fons

Tot i que ha defensat l'autodeterminació, Vidal ha dit que el programa portarà la votació d'un “pacte territorial”. Sense tampoc especificar gaire més, cosa que ja és marca de la casa, aquesta votació es duria a terme a partir d'“un acord entre el govern espanyol i de la Generalitat”.

D'aquesta manera, els comuns fan marxa enrere i defensen la postura imposada per Sumar. Les enquestes no estan sent extremadament positives per als de Yolanda Díaz i tocar massa un tema delicat com el referèndum els pot penalitzar de cara al 23 de juliol. Actualment el partit de la vicepresidenta segona del Gobierno lluita amb VOX per ser la tercera força més votada. Tot i que, això sí, de moment el triomf de PP i VOX sembla que es va consolidant.

Descarten tenir veu pròpia

En un altre ordre de coses, Aina Vidal també ha descartat que els comuns tinguin veu pròpia al Congrés dels Diputats. La número 1 de Sumar a Barcelona ha descartat que En Comú Podem formi un grup parlamentari propi a la cambra. Així, a la propera legislatura s'ajuntaran tots sota el paraigua del partit de Yolanda Díaz.