Muntatge amb un primer pla de Yolanda Díaz somrient i una foto d'una urna del referèndum de Catalunya de l'1 d'octubre del 2017 de fons
POLÍTICA

Un referèndum a Catalunya al programa electoral de Sumar

La candidata per Barcelona del partit de Yolanda Díaz reivindica que “s'ha de votar”

Sumar segueix presentant propostes de cara a les eleccions generals del pròxim 23 de juliol. Yolanda Díaz anunciava recentment la seva intenció que la jornada laboral a Espanya sigui de 4 dies setmanals per "gaudir de la vida". I ara hem conegut un dels punts que també inclou el programa de formació liderada per la vicepresidenta segona del Gobierno. Ni més ni menys que un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

Així ho defensa la part catalana de la candidatura de Yolanda Díaz, Sumar-En Comú Podem. La número u per Barcelona per al 23-J ha reivindicat aquesta votació. “Catalunya ha de votar”, exposava Aina Vidal a l'acte de presentació de la llista que s'ha dut a terme aquest dijous a Sabadell.

Jaume Asens, home fort dels 'comuns' i un dels principals valedors del referèndum català, renunciava la setmana passada a formar part de les llistes. Tot i això, des de Sumar-En Comú Podem exposen que “estem en la mateixa posició que estàvem”, en relació amb la votació per la independència de Catalunya.

Pla mitjà curt d'Aina Vidal, número 1 de Sumar En Comú Podem a Barcelona

D'aquesta manera, els 'comuns' han volgut reivindicar el referèndum d'autodeterminació. Un referèndum del qual Yolanda Díaz ha intentat pronunciar-se poc en els últims mesos. L'última vegada va ser el mes de gener passat quan l'actual vicepresidenta segona va defensar que “la gent decideixi què vol fer”. Ara, els seus 'col·legues' catalans fan un pas endavant, incloent aquesta votació al seu programa electoral.

Es defineixen com a garantia d'un “espai plurinacional”

En aquest acte també ha pres la paraula Gerardo Pisarello. El número 2 per Barcelona és actualment diputat al Congrés i aspira a repetir després d'acompanyar Ada Colau en el primer mandat a l'Ajuntament de Barcelona. Pisarello ha exposat que Sumar-En Comú Podem és la garantia d'un “espai plurinacional” davant d'un PSOE que ha criticat durament.

"Som conscients que el PSOE no fa polítiques progressistes ni a favor de Catalunya si no hi ha un espai d'esquerres", es queixava el diputat. A més, també ha criticat les "pulsions centralistes d'Estat", a les quals el seu partit vol "desactivar".