Muntatge amb Yolanda Díaz i Íñigo Errejón en un pla mitjà curt i una imatge del Congrés dels Diputats de fons
POLÍTICA

L'esquerra celebra una enquesta que els dona com a perdedors

En línies generals, els sondejos continuen marcant la mateixa tendència: PP i VOX podrien governar còmodament

Nou dia d'enquestes a Espanya i, encara que no hi hagi grans novetats respecte a sondejos anteriors, una part de l'esquerra ha volgut celebrar-ho. Tot i que tots els pronòstics auguren un triomf de la dreta, membres (o entorn) de Sumar s'han volgut agafar a l'únic clau roent que han trobat. I és que, en tan sols una de les enquestes, PP i VOX no obtindrien majoria absoluta: es quedarien a 1 escó.

“Les eleccions estan obertes. Hi ha partit i donarem la volta a la truita”, exclamava Íñigo Errejón al compartir l'enquesta de Sigma Dos per a El Mundo. En ella, el PP seria la força més votada amb 140 escons i, juntament amb VOX (35 escons) es quedarien a un sol diputat de la majoria absoluta. “PP i VOX perdrien la majoria absoluta”, celebra el candidat de Sumar a Saragossa, Jorge Pueyo.

Al sondeig d'El Mundo , el PSOE cauria fins als 102 escons i Sumar n'aconseguiria un total de 35. Els de Yolanda Díaz serien la tercera força, superant VOX per un 0,3%. Esquerra (11), Junts (10), Bildu (6), PNB (6) i 'altres' (5) completarien la representació al Congrés dels Diputats.

Però la d'El Mundo no ha estat l'única enquesta publicada aquest dilluns. Tot i que aquestes encara són menys optimistes per l'esquerra. I és que als sondejos publicats per El Español, La Razón i OKDiario, el PP i VOX obtindrien la majoria absoluta còmodament. Mentre que l'esquerra es quedaria lluny de disputar-li el triomf.

A El Español , les llistes d'Albert Núñez Feijóo i Santiago Abascal sumarien 138 i 44 escons respectivament. Amb 182 diputats, se situarien 6 per sobre de la majoria absoluta. Mentrestant, els partits de l'actual govern espanyol, PSOE i Sumar, s'haurien de conformar amb 129 (94 i 35 respectivament), segons aquesta enquesta feta per Sociomètrica.

NC Report ha estat l'encarregada de fer el sondeig per La Razón. En aquesta enquesta, el triomf del PP és encara més clar, ja que els populars obtindrien 145 escons i podrien governar amb els 38 diputats que obtindria VOX. Amb 183, superarien per 7 la majoria absoluta. Segons aquest diari, PSOE (98) i Sumar (32) es quedarien lluny de disputar la victòria a la dreta.

Finalment, l'enquesta de Data10 per a OKDiario segueix la mateixa tendència. PP (141) i VOX (39) podrien governar còmodament. I és que PSOE (100) i Sumar (29) quedarien lluny. En línies generals, els principals socis de l'actual Govern (ERC i Bildu) tampoc obtindrien grans resultats, fins i tot patirien un revés dur, com en el cas dels republicans.