Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de circumstàncies i de fons una senyera
POLÍTICA

Com colar l'amnistia

Amb una tècnica de comunicació política: la Finestra d'Overton

Com colar l'amnistia a l'opinió pública quan fins fa poc el mateix Pedro Sánchez hi estava en contra? Doncs molt senzill: amb la Finestra d'Overton, una tècnica de comunicació política per transformar una cosa “impensable” a “popular” en només uns mesos, fins i tot setmanes.

El mateix president del PP català, Alejandro Fernández, ho va explicar a la seva conferència el passat dia 14 en un hotel de Barcelona contra les mesures de gràcia. No endebades és llicenciat en Ciències Polítiques i té un màster en comunicació política.

Va descriure el mètode per ficar a l'“agenda política i els cervells dels espanyols” la necessitat de l'amnistia.

Fotografia d'Alejandro Fernández en un faristol durant un míting del PP a Barcelona

La Finestra d'Overton, en efecte, adopta el nom del seu creador, Joseph Overton, tot i que va morir el 2003, als 43 anys, en un accident d'aviació. La tècnica serveix per treure restar importància, a poc a poc, a una idea tabú.

El mateix Alejandro Fernández ho va explicar així: “aconsegueixen que el que és impensable primer passi a ser radical, del que és radical al que és acceptable, del que és acceptable al que és sensat, del que és sensat al que és popular i finalment del que és popular a allò políticament imprescindible”.

“Ben aplicat per gent que es dedica a la propaganda, una cosa que avui és impensable en tres mesos són capaços de convèncer algú que és políticament imprescindible”, va afegir.

També va recordar que “ho van fer amb els indults” i que l'hemeroteca “està plena de vídeos de Pedro Sánchez i dels seus ministres dient que eren impensables”.

El president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, intervé durant un acte sectorial del Partit Popular sobre economia, a Casa Seat, el 26 de juny del 2023, a Barcelona

Entre altres n'hi ha un del líder del PSOE, durant un debat electoral amb Pablo Casado, en què es compromet a portar Puigdemont “de tornada a Espanya i que rendeixi comptes davant la justícia”.

“Com se li donarà un indult a algú que no només no trasllada cap mostra de penediment sinó que manifesta públicament que ho tornaran a fer?”, va recordar Fernández.

“Al cap d'una setmana ja van començar a dir que, bé, que és normal que ho demanin, que potser pot ajudar a la distensió: ja vam començar amb allò acceptable”, va continuar.

“La setmana següent ja no és distensió: és que això que pacifiqués la societat catalana. Ja és sensat”, va prosseguir en la seva explicació.

També va rememorar que “en l'última etapa, perquè la van accelerar, van arribar a aparèixer capellans que, en nom de la caritat cristiana, calia recolzar els indults”.

“Ja no era que allò impensable passava a ser assenyat sinó que lasava de ser políticament imprescindible, social, moral i fins i tot èticament”, va destacar.

Alejandro Fernández va concloure aquesta part de la seva intervenció dient que “ho van fer en tres mesos” i que ara “estan fent el mateix amb l’amnistia”. “Fins fa poc era impensable”, va reiterar.