Gràfic de com quedaria el congrés espanyol segons l'enquesta del CIS i la interpretació de @electo_mania
POLÍTICA

El CIS no falla i rescata a Pedro Sánchez en ple debat sobre l'amnistia

Sumar tercera força i sorpasso de Junts a ERC

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha publicat la primera enquesta sobre intenció de vot després de les eleccions del 23-J. Segons les dades, el PSOE de Pedro Sánchez guanyaria les eleccions amb gairebé dos punts d'avantatge sobre el PP. Sumar seria tercera força per davant de Vox.

El CIS de Tezanos surt així al rescat de Pedro Sánchez, en ple debat sobre la llei d'amnistia i les concessions a l'independentisme. Cal no oblidar que el 24 de setembre hi ha convocada una manifestació contra l'amnistia a Madrid. I que el 26 i el 27 Feijóo protagonitzarà el debat d'investidura.

L'últim baròmetre va ser just abans de les eleccions del 23 de juliol i donava la victòria al PSOE per 1,4 punts de diferència. En aquella ocasió el CIS va donar set dècimes més a Pedro Sánchez del que va treure realment. Tampoc no va encertar amb el PP, a qui va donar 3,45 punts menys dels que finalment va aconseguir.

Tot i que el CIS no ofereix dades sobre el nombre de diputats, Electomanía ha fet una estimació. El PSOE treuria quatre diputats més que el PP, y Sumar també superaria a Vox en escons. Junts i ERC empatarien a 1,7%, pero el partit de Carles Puigdemont obtindria dos escons més.

El PSOE, clarament beneficiat

Aquest cop, el CIS dóna al PSOE un 33,5% en intenció de vot, davant del 31,7% del PP. Això suposa dos punts i mig més per al PSOE respecte a l'últim sondeig, en què Tezanos ja va inflar descaradament la xifra. Pel que fa al Partit Popular, augmenta un 2,1% respecte del darrer CIS.

Pla mitjà de Pedro Sánchez rient i aplaudint

Si comparem els resultats electorals del 23-J amb aquest CIS, el PSOE pujaria del 31,70% al 33,5%, mentres que el PP baixaria del 33,05% al 31,7%. És a dir, que el CIS enfonsa Feijóo just abans del debat d'investidura. I dispara Pedro Sánchez en plena polèmica per l'amnistia.

La dreta guanya terreny

El CIS marca un canvi de tendència a l'estimació de vot de Sumar respecte de l'últim baròmetre. La formació de Yolanda Díaz seria la tercera força més votada davant de Vox. Però perdria 3,6 punts i deixaria els de Santiago Abascal amb opcions de fer el sorpasso.

Això també és cridaner, perquè segons el darrer baròmetre Sumar estava per sobre de Vox quan, en realitat, els d'Abascal van quedar tercers. Ara Tezanos marca un estancament de Vox i un enfonsament de Sumar que perjudicaria el bloc de l'esquerra.

Una altra dada destacada és el sorpasso de Junts a ERC, ja que dóna al partit de Carles Puigdemont un creixement de sis dècimes. En tot cas, les dades confirmen la situació de bloqueig polític en cas que hi hagués repetició de les eleccions.

➡️ Política

Més notícies: