Muntatge amb un primer pla de Clara Ponsatí i Carles Puigdemont
POLÍTICA

Clara Ponsatí dóna a Puigdemont on més li dol

L'eurodiputada demana castigar els partits processistes


Clara Ponsatí s'ha erigit com un dels corrents cridats a ocupar el quart espai independentista per enterrar el Procés. L'eurodiputada i exconsellera d'Ensenyament al govern de Puigdemont fa temps que està enfrontada a Waterloo. Ara carrega les tintes contra l'expresident per pactar amb Pedro Sánchez.

Ponsatí ja va desafiar Carles Puigdemont el mes de juliol passat, quan li va demanar en una compareixença pública des de Brussel·les “deixar d'enganyar la gent”. En aquella ocasió, va parlar de final d'etapa que ens ha de fer rectificar la manera com hem gestionat les expectatives. Amb l'acord d'investidura, ha anat més enllà.

En un article a Vilaweb, Clara Ponsatí assenyala directament Puigdemont per la “derrota” de l'independentisme. "Que el primer president de Catalunya que ens havia dit que no volia saber res d'Espanya pacti per fer president d'Espanya el líder d'aquest PSOE és un menyspreu a la gent que hi ha confiat", afirma.

Allà on fa més mal

Clara Ponsatí lamenta que Junts hagi signat un acord "sense cap altre contingut que la promesa d'una amnistia que ja veurem com es concreta" i pagant "el preu de renunciar a l'autodeterminació". L'eurodiputada dóna a Puigdemont allà on li fa més mal. Afirma que els partits (ERC, Junts, CUP) no ofereixen cap alternativa a l'estancament del procés i reafirma la seva aposta pel càstig a aquestes formacions (l'abstenció).

Primer pla de Clara Ponsatí

Segons Ponsatí, “és una situació penosa perquè la gent tampoc no té cap alternativa més enllà d'abstenir-se i esperar que del caos surti alguna cosa de profit o almenys una bona neteja”. I va més enllà. Acusa Junts i ERC d'haver cremat les aspiracions “per a una generació” en utilitzar “les aspiracions legítimes i històriques” per a “una negociació tan baixa”.

L'exconsellera parla de “molts anys perduts, molt de dolor personal i col·lectiu”, i lamenta l'”accelerada desnacionalització de Catalunya”. Acusa els dirigents processistes de “frivolitzar amb la llibertat de la nació”. Per això parla novament de “final de trajecte”, però aquesta vegada afegeix que “és una humiliació que costarà de remuntar”.

La rendició del processisme

Clara Ponsatí diu que “els partits es van rendir” amb la “submissió del Parlament” i “l'assimilació dels catalans a Espanya”. Segons la seva opinió, “no hi havia res a negociar” amb el PSOE, “perquè no hi havia ni forces per liderar una onada cap a la independència ni cap idea de país”. Així mateix, critica la “retòrica independentista dels partits” que ha aixecat una “cortina de fum de les renúncies”.

Càrrega contra l'estratègia d'ERC d'ampliar la base, ja que per competir electoralment amb l'espanyolisme encoratjava la desnacionalització de la política catalana. Sobre Junts diu que "mentre asseguraven no haver renunciat al Primer d'Octubre pactaven amb el PSC a ajuntaments i diputacions i presentava Xavier Trias a Barcelona".

L'acord de la derrota

L'eurodiputada veu l'acord amb el PSOE com la confirmació que Junys i Carles Puigdemont ja no estan per la independència. “No estan disposats a admetre que ara la tasca que volen fer és una altra. El que es presenta com una victòria”, diu contundent, “és en realitat una derrota d'alta toxicitat”.

Pla mitjà de Carles Puigdemont de peu darrere d'un faristol amb un fons blau en una roda de premsa a Brussel·les

Ponsatí culpa Puigdemont d'haver lliurat el moviment independentista al PSC-PSOE. “L'única virtut”, afirma, “és que els seus protagonistes seran prou valents per dir en veu alta que no veuen cap alternativa i podrem posar-nos a treballar amb les coses més clares”. Tot un desafiament a Junts i a Carles Puigdemont.

➡️ Política

Més notícies: