Primer pla de Jordi Cañas amb ulleres de pasta i barba amb cara seriosa
POLÍTICA

Ciutadans para els peus als independentistes per les seves crítiques al rei

Jordi Cañas i Carlos Carrizosa responen a Pere Aragonès


L'independentisme s'ha unit en contra del discurs de Nadal del Rei Felip VI, en què reivindicava la Constitució i la unitat d'Espanya. Pere Aragonès, Jordi Turull, Gabriel Rufián, Anna Erra i l'ANC van sortir a criticar les paraules del monarca. Especialment dur va ser el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

El republicà va argumentar primer que les paraules del rei haurien estat molt aplaudides per la dreta i l'extrema dreta. Després va publicar un missatge al seu compte de Twitter, en què qualificava el discurs com a “continuador” del qual Felip VI va pronunciar el 3 d'octubre del 2017. “A Catalunya, el discurs del rei no ens representa, ni tampoc la monarquia”, va dir.

L'eurodiputat de Ciutadans, Jordi Cañas, ha respost rotundament al missatge de Pere Aragonès. Segons ha dit, el rei “no representa els colpistes separatistes catalans ni els socis de Pedro Sánchez amnistiats perquè sigui president a canvi de seguir vomitant odi i enfrontament”. Cañas ha advertit que “ens tindran sempre al davant”.

Ciutadans, al costat del rei Felip VI

També Carlos Carrizosa, president de Cs a Catalunya, ha criticat durament Pere Aragonès. “Continuen sense entendre que no són Catalunya, que Catalunya és molt més que el nacionalisme ranci i hispanòfob que mostra odi cap a qui ens va defensar del cop”. Cañas ha parlat del rei com a “mur contra el colpisme”.

Felip VI va pronunciar la nit del 24 de desembre el discurs de Nadal més polèmic dels darrers anys. El monarca va defensar amb fermesa la Constitució i va apel·lar a la separació de poders i la integritat institucional. En les seves paraules, es transmetia en tot moment la preocupació per l'actual crisi política.

La demostració que les paraules del Rei Felip VI foren encertades ha estat la unànime reacció de l'esquerra i l'independentisme. Des de Sumar i Podemos fins a Junts i ERC la valoració ha estat la mateixa. El PSOE ha fet una defensa timorata del discurs, que el PP i Vox van aplaudir de manera entusiasta.

Els taronges volen tornar

La polèmica al voltant del discurs del rei és una oportunitat més per a Ciutadans en la voluntat de ressorgir contra la reactivació del Procés a Catalunya. A l'horitzó hi ha les eleccions europees del 2024. Aquests seran els comicis en què els taronges intentaran mesurar les seves forces després d'anys de travessia pel desert.

Els pactes d'investidura han ressuscitat els partits independentistes quan estaven tocats de mort. Com que el processisme i Ciutadans són vasos comunicants, aquests també han ressorgit malgrat viure en l'ostracisme polític. Col·locar Jordi Cañas com a nou portaveu polític és un clar intent de recuperar el to més dur.

Ciutadans vol competir amb PP i Vox per esdevenir el pilar del constitucionalisme a Catalunya. La batalla dialèctica amb Pere Aragonès a compte del discurs del rei no és gens casual. Forma part d´aquesta nova guerra entre el processisme rediviu i el constitucionalisme que representa Cs.

➡️ Política

Més notícies: