Primer pla de Carles Puigdemont
POLÍTICA

El CIS confirma que ni l'amnistia salva Carles Puigdemont

Els postconvergents ja no tindrien la clau del nou govern

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) acaba de publicar el darrer baròmetre corresponent al mes de desembre. És la primera enquesta després de l'acord entre Pedro Sánchez i Carles Puigdemont. El bloc processista segueix en caiguda lliure i Junts ja no seria decisiu per a la formació de govern.

Segons l'enquesta del CIS del desembre, si avui hi hagués eleccions, el PP guanyaria amb el 33,2% dels vots i 148 diputats. El PSOE quedaria segon amb el 31,8% dels vots i augmentaria la representació fins als 129 diputats. Sorprenen especialment els resultats de Sumar i de Vox.

Els de Yolanda Díaz donarien el sorpasso com a tercer força, millorant resultats fins als 33 diputats. En canvi, els de Santiago Abascal es desinflarien passant de 33 escons a 18. El més significatiu és que Pedro Sánchez podria ser president sense els vots del partit de Carles Puigdemont.

Puigdemont torna a la irrellevància

El CIS redueix la distància entre PSOE i PP respecte a l'últim baròmetre del novembre, manté Sumar igual i enfonsa Vox. A més, segueix la tendència a la baixa per a ERC i Junts. Els republicans segueixen estancats a l'1,9% dels vots i els 6 diputats, i els postconvergents, amb l'1,3%, trauria també sis escons.

El problema per a Carles Puigdemont és que la suma del PSOE i Sumar faria que Pedro Sánchez només necessités catorze vots per ser investit. Li valdria, per exemple, amb la Suma d'ERC, Bildu i el PNB. En canvi, la dreta ho tindria impossible a causa de la punxada de Vox i la desaparició d'UPN.

En clau catalana, el baròmetre confirma la crisi de confiança en què s'han instal·lat els partits processistes. Esquerra fa temps que no aixeca el cap, i ni l'amnistia no valdria a Puigdemont per aixecar el vol. La principal prioritat per a tots dos és competir per a les eleccions catalanes, que podrien tenir lloc a finals de l'any que ve.

El pla de Junts és clar

El pla de Junts continua sent sostenir el Govern de Pedro Sánchez, almenys fins que s'apliqui la llei d'amnistia i Carles Puigdemont pugui tornar a Catalunya. Els juntaires van vendre el pacte amb el PSOE com una cosa històrica. Però una onada d'indignació recorre l'independentisme contra l'expresident.

Aquesta és la raó per la qual els postconvergents ara mateix ni es plantegen trencar l'acord amb el PSOE. Però la seva mirada va més enllà, i el que volen és guanyar terreny a ERC a la carrera electoral cap a les pròximes autonòmiques. Això explica algun dels darrers girs de Junts, per exemple en el tema de la immigració.