Muntatge fotogràfic amb Pere Aragonès de Fons i amb Salvador Illa, Carles Puigdemont i Jéssica Albiach en blanc i negre en primer pla

POLÍTICA

Catalunya entra en una dimensió desconeguda i avança cap al bloqueig polític

La ruptura dels blocs i la divisió de l'independentisme compliquen qualsevol alternativa de govern estable després de les

Les eleccions generals del 20 de desembre del 2015 van obrir una etapa d'incertesa que es va allargar durant quatre anys i dues repeticions electorals. La crisi del bipartidisme, la fragmentació de l'arc parlamentari i l'empat tècnic entre els dos blocs (esquerra i dreta) van portar a un bloqueig polític llarg i agònic. Podria passar el mateix després de les eleccions anticipades del proper 12 de maig a Catalunya?

La convocatòria d'eleccions ha obert un nou escenari, probablement el més incert dels darrers anys a Catalunya. Amb l'independentisme lluny de la majoria i l'esclat de la crisi ERC-PSC-Comunes, les opcions es redueixen molt. El repte dels partits després de les eleccions serà explorar les diferents vies per confirmar un govern estable.

Amb les últimes enquestes a la mà s'obren tres possibles escenaris, condicionats això sí a l'impacte que puguin tenir els darrers esdeveniments. Per exemple, cal veure com afectaran la caiguda del Govern, el 'cas Koldo' i l'efecte Puigdemont a les expectatives electorals d'ERC, PSC i Junts. De moment, la tendència de vot apunta un govern del PSC amb ERC o amb Junts, o un govern de Junts recolzat pel PSC.

El tripartit, gairebé descartat

El problema és que la guerra dels pressupostos ha fet saltar pels aires el pla A, que era un tripartit progressista PSC-ERC-Comunes. A més, Esquerra ha reiterat les últimes setmanes la seva negativa a governar amb Salvador Illa. Això allunya ERC del futur Govern, però també s'acaba amb les aspiracions de Pedro Sánchez d'estabilitzar Catalunya per donar continuïtat a la legislatura espanyola.

Plànol mitjà de Pere Aragonès i Salvador Illa asseguts i donant-se la mà

A més del rebuig d'ERC hi ha la incompatibilitat entre el PSC i els Comuns, que complica molt la via del tripartit. La intransigència dels d'Ada Colau amb el Hard Rock fa molt difícil que puguin acceptar el pla de govern de Salvador Illa. De fet, al PSC descarten ja incorporar els Comuns al govern de Barcelona i comencen a pensar en un govern sense els de Jéssica Albiach.

Al costat de la incompatibilitat de projectes entre PSC i En Comú Podem, hi ha el ressentiment d'ERC cap als Comuns. Un enfrontament que ve de lluny i que ha augmentat amb el 'no' als pressupostos. Els Comuns tampoc obliden l'obsessió d'Esquerra contra Sumar a la darrera campanya electoral de les generals del 23-J.

El dilema impossible del PSC

Descartat el tripartit, només queden dues opcions i totes dues estan molt condicionades per l'aritmètica electoral. La primera opció és un govern del PSC amb el suport d'ERC o Junts en solitari, una opció arriscada perquè comprometria les aliances del Govern de coalició a Espanya. Si Illa opta per Esquerra, Junts es podria cobrar la venjança retirant el suport a Sánchez i viceversa, ERC podria trencar definitivament amb el PSOE si Illa busca el suport de Puigdemont.

Ara mateix l'opció d'un govern del PSC amb el suport de Junts sembla la menys viable. Junts està intentat recuperar les bases descontentes amb la seva aliança amb el PSOE i fer president Illa no seria la millor estratègia per rellançar el projecte i la figura de Puigdemont. Però la cosa canviaria si és Puigdemont i no Illa qui guanyi les eleccions, cosa que obriria una tercera possibilitat.

Fotomuntatge amb una imatge de fons del Parlament i al capdavant Salvador Illa, Carles Puigdemont i Pere Aragonès

El PSC podria explorar la possibilitat d'entronitzar Puigdemont a canvi que Junts garanteixi l'estabilitat del Govern de Pedro Sánchez. És una opció rocambolesca però que el PSOE podria acceptar per trampejar la crisi. L?únic problema per als socialistes seria la reacció d'ERC, que es veuria temptada a trencar el bloc d'investidura a Espanya si queda fora del govern de la Generalitat.

L'independentisme cerca la unitat

Amb el tripartit gairebé descartat i el PSC atrapat en un dilema impossible no quedaria més opció que la de la unitat estratègica de l'independentisme. La sortida de Junts del Govern el 2022 va obrir una etapa de conflicte amb ERC que va allunyar la possibilitat de la unitat. Les últimes setmanes, però, alguna cosa ha canviat.

El rebuig del PSC per part de Pere Aragonès i la crida de dirigents de Junts a una entesa amb ERC acosta per primera vegada en molt de temps als dos partits. És clar que ERC i Junts lluitaran per l'hegemonia de l'independentisme en aquesta campanya electoral. Però després dels comicis podrien buscar un acostament sempre que l'independentisme sumi.

En política tot pot fer un gir i és possible que al final els uns i els altres s'acabin posant d'acord per salvar els seus projectes. Però la ruptura dels ponts a l'espai PSC-ERC-Comuns, l'enfrontament ERC-Junts, i el fet que cap altre bloc no s'acosti a la majoria, deixa Catalunya a punt del bloqueig polític. En aquest context no es podria descartar una repetició electoral.

➡️ Política

Més notícies: