Carles Riera de la CUP intervenint al Parlament amb altres diputats de la CUP per darrere mostrant una bandera estelada i una altra de Palestina

POLÍTICA

Esclata una guerra interna a la CUP i alerten de la 'desintegració' del partit

Els crítics acusen la direcció de 'censura i coacció per impedir una alternativa que vol tornar la CUP als seus orígens'

Una guerra interna ha esclatat a la CUP l'endemà que Pere Aragonès convoqués eleccions anticipades el 12 de maig a Catalunya. Els crítics del partit denuncien una maniobra de la direcció per carregar-se la dissidència interna. I adverteixen que el partit està a punt de la "desintegració" davant.

La crisi interna compromet el procés de renovació que va impulsar l'organització després de quedar fora del Congrés, l'any passat. Arriba també al pitjor moment, en plena carrera per presentar un programa i un candidat a les eleccions del 12 de maig. L'actual context ha fet aflorar l'eterna divisió que travessa l'esquerra independentista entre l'ànima esquerrà (Endavant) i la nacionalista (Poble Lliure).

Denuncien l'expulsió d'un militant per una falsa acusació

El corrent Per un Independentisme de Combat (PUIC), vinculat al Poble Lliure, denuncia l'expulsió del militant Xavier Angelergues per unes falses acusacions de transfòbia. Segons diuen, tot ve de la “denúncia d'un militant nouvingut a Reus, que acusava Xavi de no adreçar-s'hi pel seu nom sentit”. Afirmen que és “una mentida com una casa de pagès”, i aprofiten per carregar contra la direcció del partit.

Critiquen que la CUP no aixequés ni un sol expedient “quan alguns dels seus militants es van presentar a les eleccions al Congrés en contra dels acords de no presentar-se”. I lamenten que ara “expulsin un dels fundadors de la CUP a Reus per una falsa acusació”. Creuen que el problema és de fons, una direcció que actua al marge de les decisions conjuntes i aprofita la mínima per eliminar la dissidència.

Pla mitjà de Laure Vega de la CUP parlant amb un micro a la mà

"És sorprenent i xocant que la CUP es vagi desintegrant davant la passivitat de la militància mentre un grup cada cop més petit i marginal l'hagi convertit en un instrument d'interessos personals, econòmics i laborals", diu el comunicat del PUIC. Creuen que això és el que ha portat a la “desafecció” de la societat catalana. I acusen la direcció de “censura i coacció per impedir una alternativa que vol tornar la CUP als seus orígens”.

Endavant i Poble Lliure, les dues ànimes de la CUP

Endavant encapçala el corrent esquerrà de la CUP que veu el partit com a avantguarda de moviments socials com el de l'habitatge. En canvi, Poble Lliure veu la causa independentista com el vèrtex de la resta de lluites socials. Aquest enfrontament també porta a la discussió sobre si la CUP ha de ser un partit polític o un moviment.

Ara les dues tendències s'enfronten al Procés de Garbí que té com a objectiu la refundació de l'esquerra independentista a Catalunya. En ple procés de debat, ha esclatat la crisi per l'expulsió d'un militant del sector crític. Això amenaça de dividir més l'organització, en plena carrera electoral cap al 12 de maig.

➡️ Política

Més notícies: