Hemicicle durant una sessió plenària, al Congrés dels Diputats, a 27 de febrer de 2024, a Madrid (Espanya)

POLÍTICA

Aprovada la llei d'amnistia: Catalunya inicia la campanya electoral al Congrés

Avui s'ha votat la llei d'amnistia al Congrés i els partits processistes aprofiten l'ocasió per començar la campanya

Després que el PSOE acceptés els canvis exigits per Junts i ERC, la llei d'amnistia té el vistiplau del Congrés. Un cop aprovada, ara passa al Senat, a l'espera també dels informes del Consell General del Poder Judicial i de la Comissió de Venècia. El debat ha estat l'esperat: amb retrets i dividit en dos blocs. En el cas d'ERC i Junts, amb una clara aroma electoral.

Junts i ERC insisteixen a l'autodeterminació

Junts ha procurat penjar-se la medalla i el diputat Josep Maria Cervera ha apuntat que aquesta llei "és el resultat de l'acord amb Junts". De passada, ha aprofitat la novetat de les eleccions anticipades a Catalunya per atacar Salvador Illa. "Aquesta és una llei presentada pel grup socialista no per convicció, com avui ens ven el Salvador Illa, sinó com a resultat de l´acord d´investidura amb Junts". Ha insistit també que aquesta llei només passa la pàgina de la “repressió” i que les reivindicacions nacionals de Catalunya continuen. "El conflicte polític històric continua existint", ha dit.

Pilar Vallugera, diputada per ERC, parla que "avui és un gran dia" i ha insistit també que l'objectiu és l'autodeterminació. "El que esperem és que, un cop sigui vigent, la seva aplicació sigui immediata i ens torni a posar en condicions de fer front al següent pas del conflicte polític, que és l'exercici del dret a l'autodeterminació".

Crítiques a Sánchez per la “falta d'escrúpols”

D'altra banda, els retrets entre el PP i el PSOE han estat contundents. Feijóo ha assenyalat que es tracta d'una llei destinada a defensar “interessos personals” i critica al president Sánchez la seva “manca d'escrúpols”. També ha dedicat unes paraules a Junts. "Senyors de Junts, tenen sort d'haver topat amb un president impúdic per aconseguir la seva impunitat", ha dit.

El líder del PP i candidat a la Presidència del Govern, Alberto Núñez Feijóo, durant la primera sessió del debat d'investidura del líder del PP, al Congrés dels Diputats, el 26 de setembre del 2023, a Madrid

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha anat més enllà i ha parlat del “major acte de corrupció de la democràcia”. Ha denunciat que Espanya es queda en un estat de "debilitat" després de l'aprovació de l'amnistia. Així mateix, ha dedicat unes dures paraules a Sánchez i a tot el PSOE: “Marroc i separatistes decideixen sobre Espanya”.

Per la seva banda, el PSOE, amb Patxi López al capdavant, ha plantejat la idea que els socialistes han vingut a arreglar el problema que el PP va deixar a Catalunya. "El Govern i els socialistes ens arremanguem per gestionar el seu fracàs. Teníem l'obligació d'arreglar el que van fer malbé i vam prendre la iniciativa”. Ha insistit, en definitiva, en el discurs oficial del PSOE, que durant les pròximes setmanes se sentirà molt a Catalunya per part del PSC: “reconciliació”, “retrobament” i “política valenta”.

➡️ Política

Més notícies: